Hiába pásztázzák az érdeklődők látcsövekkel messziről a gyár számára a kismacsi városrész mellett kialakított több száz hektáros földterületet, ott még szinte semmi nem emelkedik ki a föld felszínéből - írja a Népszava. Amikor 2018 októberében, az üzem alapításával kapcsolatos szerződéseket aláírták, még arról volt szó, hogy a kivitelezés 2019 őszén indul.

Ehhez képest Debrecen városa eddig még csak a földmunkálatokkal, a terület úthálózatának, közműveinek, energiaellátásának, valamint az esővíz elvezetésének kiépítésével készült el.- Jelenleg folyik - többek között - a vízellátás és a földalatti csővezetékrendszer kiépítése, s a gyárterülethez kapcsolódó útszakaszok és kereszteződések kialakítása – mondta a napilapnak Salgó András, a BMW Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.

Debrecenben felröppent a hír, hogy a BMW újabb területeket vásárolt, ezt azonban Salgó András cáfolta. A félreértésre az adhatott okot, hogy az uniós közbeszerzési értesítőben idén május végén megjelent egy szerződésmódosítás – ezt a napi.hu szúrta ki –, amely szerint a gyár területén az elektromos hálózati rendszer kiépítésére az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. által még 2019-ben elnyert tender 1 milliárd 569 millió forintos összegét további 165 millió forinttal megemelték.

A száz hektár azonban nem új elemként került a beruházásba: a debreceni önkormányzat már első körben egy ötszáz hektáros ipari övezet kialakítását tűzte ki célul, amelyből 400 hektár a BMW területe, a többit pedig más, de főként az autógyárhoz köthető beszállítói cégeknek szánták. Ugyanakkor az eredeti koncepcióban szereplőnél kisebb, többségében 2–4 hektáros területek iránt érdeklődnek a potenciális befektetők. Emiatt több, kisebb területen több csatlakozási pontra lesz majd szükség – indokolta a városháza a megdrágult szerződést.