Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál szerint Papp László polgármester azt javasolja a közgyűlésnek, hogy az önkormányzat vegye meg a többségi tulajdonostól az üzletrész 49,96 százalékát.

Mivel a városnak a vagyonkezelőjén keresztül már van több mint 25 százalékos részesedése, így - ha összejön az üzlet - akkor Debrecen az Airport-Debrecen Repülőtér-üzemeltető Kft. 74,98 százalékos többségi befolyásával rendelkezne.

Az üzemeltető cégben jelenleg a Xanga Investment Vagyonkezelő és Befektetési Kft. birtokol közel 75 százalékot. A Xanga Csoport tulajdonosa Herdon István, aki a Napi.hu gondozásában megjelent A 100 leggazdagabb 2018-as listáján a 39. helyet foglalja el 28 milliárd forinrta becsült vagyonnal.

Az üzletrészt a független könyvvizsgáló által megállapított értéken, de legfeljebb 5 millió forintért venné meg a város.

Az indoklás szerint a 2018-ban kiadott új engedélynek és az egyre szigorodó uniós jogszabályoknak megfelelő további fejlesztések, beruházások szükségesek, amelyek meghaladják a jelenlegi üzemeltető többségi tulajdonosának kapacitásait, erőforrásait.

Herdon István nemrég a Portfolio.hu-nak arról beszélt, hogy az önkormányzattal a reptér fejlődése érdekében már folynak a tárgyalások a jelentősebb szerepvállalás érdekében. Azaz a város várhatóan idén ősztől jelentősebb (tulajdonosi) szerepet vállal a reptéri fejlesztésekben, annak érdekében hogy a fejlesztések a gyors növekedési igényeknek megfelelően elkészüljenek. A brutális növekedés igényeit megfelelő szakmai, önkormányzati és állami források bevonásával tudjuk megvalósítani.

A kép forrása: Napi.hu/Szász Péter.