A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a jegybank adatai szerint június végéig mintegy 20 ezer ügyfél valamivel több, mint 180 milliárd forintnyi hitelét strukturálták át, majd júliusban a szerződők száma a bankszövetség szerint 70 ezer fölé nőtt, az érintett hitelállomány elérte a 650 milliárdot. Ez azt jelenti, hogy a jogosultak mintegy 15 százaléka élt már a lehetőséggel - írta a Világgazdaság. Az augusztus a piaci szereplők szerint még nagyobb forgalmat hozott, hiszen e hónaptól kezdve a hitelintézetek már korlátozás nélkül befogadják az összes jelzálog-fedezetű devizahiteles igényeit, a szabad felhasználású kölcsönnel rendelkezőkét is.

Az UniCredit Banknál a lapnak elmondták, hogy már a hónap első napjaiban megugrott az érdeklődések és az igénylések száma is, az OTP-nél pedig - amely már júniusban is nyitott a szabad felhasználású jelzáloghitelesek felé - naponta több százan érdeklődnek a konstrukció iránt.

Továbbra is eltérőek a hitelintézetek várakozásai arról, hogy a jogosultak mekkora hányada él majd az árfolyamrögzítéssel. A Bankszövetség legalább 50 százalékos arányt vár csakúgy, mint az FHB vagy az OTP. A CIB Banknál - ahol a jogosultak 17 százaléka kérte már a kedvezményt - 75 százalékos arányt sem tartanak kizártnak, a Budapest Bank is 60-70 százalékos részvételt vár. Az MKB Banknál viszont jelenleg úgy vélik, csak 15-20 százalék körül alakul majd a végső arány - írta a Világgazdaság.