Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közel másfél hónapos aktív tárgyalás után a mai napon a Parlamentben aláírták a kormány és a Bankszövetség képviselői azt a megállapodást, amely a devizahitelezés problémáinak kezelését szolgálja. Giró-Szász András kormányszóvivő szerint a tárgyalásokon szóba került a végtörlesztés problémaköre és a növekedési fordulatban való banki részvétel is.

Matolcsy György gazdasági miniszter az aláírás után elmondta, egy nagyon nehéz, de végül nagyon sikeres tárgyalássorozaton vannak túl. A magyar gazdaság egyik legnehezebb problémáját oldották meg: a Bankszövetséggel, az MNB-vel és a PSZÁF-fal együttműködve most közel 1 millió devizahitelesnek ajánlanak kivezető utat a labirintusból.

A megoldási javaslat szerint a korábbi árfolyamgát-megoldást átdolgozzák: a 180 forintos szint feletti költségeket 1/3-2/3 arányban megosztják egymás között a kormány és a bankok - a lakossági tehervállalás a megállapított kamatszint alatti részre vonatkozik. Matolcsy szerint ez a kormány oldaláról 5 éves időtávban - amelyre ez a megállapodás szól - 300, a bankok oldaláról 600 milliárd forintos kötelezettségvállalást jelent. Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke szerint technikailag a megállapodás azt jelenti, hogy az árfolyamgáthoz tartozó gyűjtőszámlán a tőketartozás a hatályos árfolyamgát-szabályok szerint továbbra is Bubor-alapon kamatozik, a kamaton elszenvedett árfolyamveszteség kamatát ugyanakkor 50-50 százalékban megosztja a kormány és a bankszektror. Azt, hogy mennyi tőke és mennyi kamat kerül rá a gyűjtőszámlára, azt az alap-hitelmegállapodás szabályozza - az esetek döntő részében a "fiatal" hiteleknél a törlesztés döntő része kamat, és csak minimális kamattörlesztés.

A tehermegosztást a bankadón vezetik át - az állam által vállalt részt a bankadóból vonják le a pénzintézetek. Matolcsy jelezte: kitartanak amellett, hogy a bankadó mértékét jövőre megfelezik.

A megállapodás része még a végtörlesztés elszámolásának szabályozása: e szerint a végtörlesztőknek a fedezet-igazolást legkésőbb január 30-ig meg kell tennie.

A harmadik elem, hogy a bankrendszer a 90 napon túli tartozás negyedét elengedi - a kormány a bankadó-ágán ennek a 30 százalékát visszaírja. A korábban elfogadott szabályozás szerint ez az ügyfélkör még kamattámogatott forinthitelt is kaphat. Pleschinger Gyula államtitkár szerint az átváltás a március 15 és április 15 közötti átlagos MNB középárfolyamon fog történni.

Közös pontokat kerestünk a tárgyalások során - egyetértünk a pénzügyi közvetítőrendszer biztonságának szükságességében, a gazdaság fellendítésének szükségességében - mondta Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke. Szerinte a megállapodást kedvezően fogadják majd a piacok. A bankok szerint a devizahitelezés szakmai problémája társadalmi-politikai problémává vált, ezért fontosnak tartották a megoldás-keresést.