Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bank  call centerébe eddig érkezett legtöbb megkeresés arról szól, hogy az ügyfél érintett-e az elszámolásban. Az deviza jelzálogpiacon az Erste súlya 25 százalék, a teljes lakossági hitelpiacon 15 százalék. A folyamat összesen mintegy 400 ezer ügyfél érint, ennek fele lezárt ügy, kétharmada deviza és egyharmada forint alapú ügylet.  A feladatot jelzi,hogy mintegy 50-féle tájékoztató levél készült - sorolta  Harmati. Az Erste eddig már 55 ezer munkaórát fordított a felkészülésre.

December közepe óta beállt a fair kamat a devizánál, január óta jogilag az ügyletek forintosítva lettek a jogszabály által meghatározott fixált árfolyamon, majd február 1-je óta a forint fair kamatot alkalmaznak. Az elszámolás megtörténik március végéig, az értesítés április végéig postázzák az ügyfelekhez. Ahol nincs forintosítás, a kiértesítés hamarabb meglesz - derül ki a cég sajtótájékoztatóján.

Indul a nagy bankverseny!

A szerződés módosulásától számítva 60 napja lesz az ügyfélnek dönteni, hogy marad-e a hitelben vagy kiváltja azt egy másikkal. Ezt követően további 90 napja lesz a kiváltás megvalósításra, addig kell a pénznek beérkeznie a régi bankhoz.

Különleges kiváltó ajánlattal készül az Erste a más bankoknál lévő jelzáloghitelesek számára (ez túlnyomórészt egyenajánlat lesz). Speciális forintosítási ajánlatot adnak - egy preferált árfolyamon - a 2004. május elseje előtt folyósított saját ügyfeleknek is - a cél, hogy ne legyen ilyen állományunk a jövőben - mondta Harmati.

Az ügyfél számára az egész folyamat ingyenes, míg a közjegyzőknél kedvezményes díjazást biztosítanak új szerződés kötése esetén.

Az elszámolás és forintosítás ügyében a jegybanki ellenőrzéstől nem tart az Erste. A kalkulációs motort folyamatosan ellenőrzi az MNB egy több bankra kiterjedő fogyasztóvédelmi eljárás keretében - mondta a bankvezér-helyettes.