Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerződés módosulásától számítva ugyanis 60 napja lesz az ügyfélnek dönteni, hogy marad-e a hitelben vagy kiváltja azt egy másikkal. Ezt követően további 90 napja lesz a kiváltás megvalósításra, addig kell a pénznek beérkeznie a régi bankhoz.

Új ideiglenes irodát is nyit a CIB

A CIB Csoport elszámolással érintett társaságai (CIB Bank, CIB Lízing, CIB Ingatlanlízing) a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően, a jogszabályban foglaltak szerint, az ott meghatározott határidőkereteken belül, április végéig megküldik érintett ügyfeleiknek az elszámolásról szóló tájékoztatást - tudtuk meg a CIB-től.

A bank az elszámolás és forintosítás kapcsán az ügyfelek igényeinek hatékony kiszolgálása érdekében új munkaerőt is felvett, valamint a CIB Lízingnél, illetve a CIB Ingatlanlízingnél elszámolással érintett szerződéssel rendelkező ügyfelek kiszolgálására meglévő ügyfélszolgálatunk mellett egy ideiglenes irodát is nyit.

Az FHB erős hitelkiváltási versenyre számít

Az FHB ügyfelei áprilisban, ütemezett kiküldés szerint számíthatnak az értesítő levelekre. Erős versenyre számítunk, ahol kedvező ajánlatokkal kívánjuk megtartani bankunk eddigi ügyfeleinket és kedvező ajánlattal várjuk a hitelkiváltáson gondolkodó valamennyi új ügyfelet - felelte lapunk körkérdésére az FHB Bank. Azt javasolja az érintetteknek, hogy tájékozódjanak az ajánlatokról és éljenek az elszámolás utáni díjmentes bankváltási lehetőséggel.

Az FHB fiókhálózatában, call centerében és a központban e területen dolgozó kollégákat az elszámolási folyamatra felkészítettük, az elszámolás kiküldésével párhuzamosan a várható ügyfélkérdések kezelésére megkapják szélesebb körben is a szükséges felkészítést. Az elszámolás és forintosítás sikeressége érdekében az érintett területek létszámát meg kellett emelni.

A Budapest Bank főleg áprilisban küldi ki leveleit

A Budapest Bank-csoport a törvény által előírt határidőig kiküldi az elszámoló leveleket érintett ügyfeleinek. A levelek zömét áprilisban, több részletre elosztva adjuk postára - fogalmazott a bank.

A hitelkiváltások kapcsán a banknál folyamatban van a jelzáloghitel-ajánlat kidolgozása. Az ügyfelek zavartalan kiszolgálása érdekében az adósmentéssel kapcsolatos feladatok végrehajtására többlet erőforrásokat biztosítanak új munkatársak felvételével és átcsoportosításokkal egyaránt. A BB telefonos rendszerén és honlapján keresztül is segíti az információszerzésben az ügyfeleit.

Az MKB csak április második felében értesít majd

Az MKB Bank február 1-jei értéknappal, 2015. március 17-31. között számolja el a fogyasztói túlfizetéseket a deviza- és devizaalapú kölcsönszerződéseknél, valamint hajtja végre a forintosítást a jelzálog-fedezetű deviza- és devizaalapú hiteleknél - olvasható az MKB Bank honlapján. (Lapunk megkeresére ugyanis a bank nem válaszolt.)

Az erről szóló tájékoztatókat először a devizaalapú ügyletekben küldik meg postai úton az érintett ügyfeleknek, a vonatkozó jogszabályok által meghatározott formai és tartalmi követelményeknek megfelelően, 2015. április 15-30. között.

Ezt mondták korábban a többiek:

Az Erste különleges ajánlattal készül

Az Erste Bank már december közepe óta beállt a fair kamatra, január óta jogilag az ügyletek forintosítva lettek a jogszabály által meghatározott fixált árfolyamon, majd a bank február 1-je óta a forint fair kamatot alkalmazza - közölte korábban a pénzintéze. Az elszámolás megtörténik március végéig, az értesítés április végéig postázzák az ügyfelekhez. Ahol nincs forintosítás, a kiértesítés hamarabb meglesz.

A bank aktívan akar részt venni az elszámolás és forintosítás folyamatában. Különleges kiváltó ajánlattal készül az Erste a más bankoknál lévő jelzáloghitelesek számára. Emellett speciális forintosítási ajánlatot adnak - egy preferált árfolyamon - a 2004. május elseje előtt folyósított saját ügyfeleknek is.

Gyorsan értesít a K&H

A K&H Bank a terveik szerint 2015. márciusának második felében elszámol devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleivel. Mintegy 200 ezer küldeményt postáznak majd. A bank informatikai, ügyfélszolgálati és logisztikai felkészülése folyamatosan zajlott és zajlik most is, a hitelkiváltások kapcsán pedig extra kapacitásokkal készülnek a várhatóan megnövekedő igénylésekre.

Az OTP is komolyan készül

Az OTP Bank és az érintett leánybankok ügyfelei a törvény által meghatározott időpontban, tehát 2015. március-áprilisban kézhez kapják azt az elszámoló levelet, amely pontosan tartalmazza a hiteltörténetet, az elszámolás részleteit, ingatlanhitelek esetén a forintosítás részleteit és az ehhez kapcsolódó információkat. A banknak komoly erőforrásokat kell átcsoportosítani a végrehajtáshoz, a szükséges személyi és egyéb erőforrások, az informatikai háttér biztosításához.

Ütemezetten levelez a Raiffeisen

A Raiffeisen Bank kiemelt feladataként tekint az elszámolással kapcsolatos teendőkre, amelyeken több mint 100 munkatársa dolgozik hónapok óta. Az elszámolás alapját képező számítási módszert benyújtották az MNB-nek.

Ügyfeleinek a Raiffeisen azt javasolja, hogy először a bank honlapján tájékozódjanak, mert ott minden tudnivaló, teendő és letölthető dokumentum (nyilatkozat, kérelem, igazolás) bármikor és gyorsan hozzáférhető. Az elszámolás miatti visszatérítés a jelenleg, illetve korábban devizalapú hitellel rendelkező ügyfélkörnek március-áprilisban több körben, ütemezetten történik. Az aktív bankszámlával rendelkező ügyfeleket speciális sms- és DirektNet (internetbanki) üzenetben is értesítik.

Április második felévben postáz az UniCredit

Az UniCredit Bank az elszámolási törvény által érintett devizalapú hiteles ügyfeleinek április második felében postázza az elszámolás és a forintra váltás részleteiről szóló csaknem 50 ezer levelet. A megvalósításon minden eddiginél nagyobb projekt keretében igen komoly humánerőforrás-bevonással dolgozik a bank. A várható ügyfélérdeklődések és az esetleges panaszok kezelésére kifejezetten az elszámolás és a forintosítás sajátosságaihoz igazított kiszolgálási folyamattal készülnek.