Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legértékesebb, száz százalékban magyar tulajdonú cég között újonc a BDPST Zrt., amely Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének az ingatlanos cége, és a bányabizniszben utazó Dolomit Kőbányászati Kft., amely a miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek az érdekeltsége - mazsolázta ki a 24.hu a Forbes legfrissebb 100-as vállalati toplistájáról.

A Dolomit Kft. végzett előkelőbb helyen, 10,5 milliárd forinttal a 88. helyre rangsorolták a céget, amely 41 százalékos profitrátát ért el tavaly: 4,6 milliárd forint árbevételből közel 2 milliárd forint volt a nyereség. Az értékelésben sokat nyomott a latba, hogy a cég zámolyi bányája tízszeresére növelheti a dolomitkitermelését: eddig évi 100 ezer tonnát termelhetett ki, tavaly ősszel azonban már egymillió tonnára kért engedélyt a megnövekedett nyersanyagigényre hivatkozva az útépítésekhez nélkülözhetetlen alapanyagból.

Tiborcz István ingatlanos cége a 91. helyen végzett, miután 10 milliárd forintra értékelték a BDPST Zrt.-t, pedig nem vették figyelembe azt a fejleményt, hogy újabb darabot vásárolt fel a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó tőzsdei cégből, az Appeninn Holding Nyrt.-ből. Tiborcz ingatlanportfóliójában olyan darabok találhatók, mint a turai kastély vagy a pesti Adria-palota, és cége fejleszti például a Dorottya Palace-t, a Vörösmarty tér első ötcsillagos szállodáját is.

A Szakonyi Péter által szerkesztett 100 leggazdagabb magyar listáján Tiborczot jóval előkelőbb helyre sorolták, 35 milliárd forintra becsülték magán- és cégvagyonát, amivel a 32. leggazdagabb magyar üzletember lett.

Az élmezőny

A legértékesebb cég a Forbes listáján Gattyán György Docler Groupja. A csoport közel 30 millió euróval növelte forgalmát, adózott eredménye 23 millió euró lett. A felnőtt tartalmú élő videóközvetítés mellett Gattyán felvásárlásokkal is erősített.

Az első tízbe három ingatlanos cég is befért, a Demján Sándor hagyatékába tartozó Gránit Pólus, az inkább Wingként ismert Dayton Invest és a Futó-család Futureal csoportja. Második a listán a Széles Gábor résztulajdonában álló Videoton, ezt szorosan követi a családi vállalkozásból kinőtt, Felcsuti Zsolt érdekeltségébe tartozó, egy ideje szingapúri központú MPF Holding. A szűk elitbe tartozik továbbá Csányi Sándor OTP-vezér fő agrárérdekeltsége, a Bonafarm, amely hatodik lett.

Bige László műtrágyakirály a gyárbezárásig fajuló hatósági intézkedésekkel földbe döngölt Nitrogénművekkel 15. lett, 56,9 milliárdos becsült értékkel. Némi meglepetésre így is megelőzi a Mészáros Lőrinc cégcsoportját, amelyet 51,7 milliárdra áraztak be. Igaz, a felcsúti milliárdosnak itt csak a tőzsdén kívüli érdekeltségeit vették számba, azaz az ország legnagyobb, 35 ezer hektáros agrárbirodalmát, agrárcégeit és borászatait. Építőipari érdekeltségei közül idetartozik a Fejár B.Á.L. Zrt. és a ZÁÉV Zrt.