Az egykor 10 ezer hektáros hazai dinnye termőterület is előbb a felére, mostanra pedig 3800-4000 hektárra zsugorodott. Ha nem jön közbe valamilyen extrém időjárási fordulat, hirtelen lehűlés, nagyobb esőzés, akkor 170-180 ezer tonnával számolhatnak a gazdák, de nem zárható ki az sem, hogy a hozam eléri a 200 ezer tonnát, és a minőséggel sem lesz gond - mondta a Népszavának Ledó Ferenc a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldség alosztályának elnöke.

Jelenleg már az egész országban megjelent a hazai dinnye az élelmiszerláncokban és a piacokon is. A hideg április és május miatt nagyon nehezen indult a dinnyeszezon, mert a tavaszi fagy nehezítette a gyökérképzést. A tömeges dinnyeérés nagyjából két hetet késett a megszokotthoz képest.

A piaci tapasztalatok szerint egyre népszerűbb itthon is az úgynevezett „fridzsider” dinnye, vagyis azok a 4-6 kilós fajták, amelyek beférnek a hűtőszekrényekbe. Becslések szerint a különböző új fajták a kínálat legalább 25-30 százalékát teszik ki, és ez az arány folyamatosan növekszik.

A kifutó spanyol dinnye után a késői hazai érés kedvező lehetőséget teremtett a magyar termelőknek. Főleg azoknak, akik már a korszerű technológiákkal, például öntözéssel, tökre oltva termesztenek, s amely a mélyen gyökerezik, így ellenállóbbak bizonyos kórokozó gombáknak, és a hidegebb talajból is hatékonyabban veszi föl a tápanyagot. A déli megyékben már a termés 75-80 százalékát ilyen oltott dinnyetövek adják.