Hassay Zsófia, a VI. kerület polgármestere hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint elmondta: a felterjesztésben az is szerepel, hogy a rendőrségnek legyen intézkedési joga az adott helyiség bezárására.

Fontosnak nevezte, hogy ne lehessen utólag beszerezni a szakhatósági engedélyeket, és így szervezni rendezvényeket.

Jelenleg elegendő az önkormányzatnál kérni a nyilvántartásba vételt, és ha a szórakozóhely dohányterméket nem árusít, de szeszes italt igen, aznap este már meg is nyílhat - tette hozzá a polgármester.

A polgármester úgy fogalmazott: "a hatóságnak meg volt kötve a keze", mert a Bajnai-kormány a 2009-es kormányrendelettel "lebutította" a működési engedélyekről szóló törvényt.

Hozzátette, hogy jelenleg elegendő az önkormányzatnál kérni a nyilvántartásba vételt, és ha a szórakozóhely dohányterméket nem árusít, de szeszes italt igen, aznap este már meg is nyílhat. Egy ilyen szórakozóhely korábban akkor kaphatott működési engedélyt, ha előre beszerezte a működéséhez szükséges valamennyi hatósági engedélyt, egyebek mellett a tűzoltóságtól, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ) - közölte.

Hassay Zsófia elmondta, hogy Láng Zsolt, II. kerületi polgármester megkereste, és felhívta a figyelmét arra: ő már december közepén a parlamentben kérdést intézett a nemzetgazdasági miniszterhez arra vonatkozóan, hogyan kellene megváltoztatni az érvényben lévő szabályokat. Mint hozzátette, ezért Láng Zsolttal közösen kezdeményezik a kormányrendelet módosítását, előterjesztésükhöz azóta csatlakozott a XI. kerület is, és vidékről is jelezték önkormányzatok a támogatásukat.

A sajtótájékoztatón felvetett kérdésre, melyben a kerületi jegyző felelősségét firtatták, a polgármester azt mondta: a hatóság az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően járt el.

A budapesti, terézvárosi West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány közlése szerint fulladás okozta. A történtek miatt a rendőrség öt embert vett őrizetbe és kezdeményezte az előzetes letartóztatásukat.