Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány miatt a tervezettnél egy évvel később, 2021. december 2-án mutatják be a mozikban Dobó Kata színész második filmrendezését, az El a kezekkel a papámtól! című filmet. Ezt Lakner Artúr 1942-es Édes mostoha című könyve alapján készítették, különleges látványvilággal, képzelt lényekkel és trükkökkel kiegészítve.

Dobó Kata munkáját technikai rendezőként Gulyás Buda segítette, a film producere Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya, a gyártója a Mega Film Kft. (amely a gyártásra Édes mostoha Kft.-néven alapított projektcéget).

A családi film terjesztésére 30 millió forint támogatást ítélt meg idén szeptemberben a Nemzeti Filmintézet (NFI) filmszakmai döntőbizottsága a forgalmazó InterCom Zrt.-nek - derül ki az NFI honlapjáról. (A 30 milliós támogatást 75 ezer főnél magasabb becsült nézőszámra adják, amihez a forgalmazónak még 6 milliós önrészt is hozzá kell tennie). Ez volt a legmagasabb összeg, amit a legutóbbi, szeptember 7-ei határozatában odaítélt a döntőbizottság: négy nagyjátékfilm kapott még egyenként 14,9 milliós terjesztési-marketinges támogatást (ezekről lent olvashat).

Megnőtt a büdzsé

A Nemzeti Filmiroda állami támogatásra jogosult, illetve támogatásban nem részesülő filmekről vezetett nyilvántartása szerint az El a kezekkel a papámtól! gyártási költsége (2021. augusztus 13. állapot szerint) 1,455 milliárd forint volt, amiből a közvetlen állami (NFI) támogatás 1,012 milliárd, míg a közvetett állami - azaz a céges adókedvezmény-rendszeren keresztül igénybe vett – támogatás 433,6 millió forint. (Az adatokból az is kiderül, hogy a pandémia miatt elhúzódó gyártási folyamat alatt - a filmet tavaly ősszel forgatták - drágult a film: korábban 1,35 milliárdos költéssel vették nyilvántartásba, amiből 945 millió volt a közvetlen állami és 405 millió az adókedvezményes támogatás.)

A filmtervre először - még Édes mostoha munkacímmel - 2019 májusában kaptak az alkotók 45 milliós gyártás előkészítési támogatást, majd novemberben 900 milliót gyártásra. Ezt az NFI 2020 júniusában kipótolta 66,85 millió forinttal, azaz összesen közel 1,012 milliárd forint gyártási támogatáshoz jutott a produkció. Tavaly szeptemberben 20 millió forint „filmértékesítést elősegítő támogatást” is kapott az Édes mostoha Kft. A most szeptemberi 30 milliós filmterjesztési támogatást már a filmet forgalmazó InterCom kapta. Ezzel a gyerekfilm összes támogatása meghaladta az 1,5 milliárd forintot.

A filmben énekelnek is, Helmeczy Dorottya producer a Filmhu portálnak korábban azt mondta, hogy egy Disney-filmet akartak csinálni, "mert olyanban tényleg senki sem gondolkozik itthon". Egy másik nyilatkozatában pedig már arról beszélt idén júliusban a producer, hogy új hagyományt teremtenének. "Gyártóként egy hároméves munkafolyamatnak értünk a végére, hogy újra legyen magyar gyerekfilm a hazai mozikban, és az éves karácsony esti családi mozizásnak is magyar filmes alapokon teremtsünk új hagyományt. Az El a kezekkel a papámtól! filmmel újjáépítjük a gyereksztár fogalmát a hazai piacokon, és megalkottunk vele egy történetet, ami mesél, ami varázsol, ami túloz, ami meghökkent és amivel a nézőknek végre nincs más dolguk, mint hátradőlni és élvezni” – idézte a producert közleményében a forgalmazó InterCom.

Dobó első rendezését 152 ezren látták

Az NFI szeptemberben Dobó Kata új filmjének 30 milliós támogatása mellett négy mozifilm forgalmazójának szavazott meg 14,9 milliós terjesztési-marketinges támogatást, köztük van az Oscar-díjas Deák Kristóf szintén télen a mozikba kerülő Az unoka című alkotása, a velencei filmfesztiválon a leginnovatívabb filmnek járó díjat elnyert, Fabricius Gábor rendezte Eltörölni Frankot (ez október 7-től látható a mozikban), a Tiszeker Dániel rendezte Nagykarácsony romantikus vígjáték és a hatvanas években játszódó A játszma thriller (a Köbli Norbert forgatókönyvéből Fazakas Péter által rendezett film a tíz évvel ezelőtti, többszörösen díjazott A vizsga folytatása).

Harmincmilliós terjesztési támogatást a közelmúltban csak Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjének hazai forgalmazója kapott (Enyedi magyar-német-olasz részvétellel készült filmjéhez az NFI 1,23 milliárdos gyártási támogatást adott, míg a közvetett támogatás 538 millió forint volt). Tavalyelőtt a közönségfilmnek szánt Pesti balhé és a Seveled, míg 2018-ban Dobó Kata első rendezése, a félmilliárdos büdzséjű Kölcsönlakás érdemelte ki a kiemelt összegű forgalmazási támogatást. (Ezek közül a Pesti balhénak nincs meg - az NFI 2021. szeptember 21-ei adatai szerint - a 75 ezer fő feletti nézőszáma, 72 442 főnél járnak. A Seveledet 131 926, a Kölcsönlakást 152 755 néző látta moziban.)