A Nébih 28 tejeskávét vizsgált, 22 normált és 6 laktózmenteset, a kiszerelésüket tekintve üveges, műanyagpalackos, papír- és fémdobozos, valamint poharas termékeket. Közülük 8 pasztőrözött, 4 nagyon magas hőmérsékleten hőkezelt (ESL) és 16 ultramagas hőmérsékleten hőkezelt (UHT) termék volt.

A Nébih laboratóriumaiban ez alkalommal is elvégezték az élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatokat. Sor került a mikrobiológiai vizsgálatokra, valamint ellenőrizték - többek között - a termékek zsír-, édesítőszer és laktóztartalmát is. E szempontok szerint mindent rendben találtak a szakemberek - olvasható a Nébih közleményében.

A hatósági felügyelők megvizsgálták a termékek csomagolásán a zsír-, cukor- és fehérjetartalomra vonatkozó jelöléseket, és a laktózmentesség jelölésének ellenőrzése sem maradt el. A szakértők ezeket is rendben találták. (A tesztadatokat itt érheti el.)

Jelölési hibák miatt 850 ezer forint bírságot szabtak ki

Tizenhat termék esetében azonban akadtak egyéb jelölési hibák. Gond volt a tápértékjelöléssel, az összetevők felsorolásával és a termékek megnevezésével is. Két tejeskávé esetében az előállításhoz használt aroma E 150d szulfitos-ammóniás-karamell adalékanyagot tartalmazott, az aromával bevitt színezéket azonban a tejeskávé csomagolásán nem tüntették fel. (Ezekről bővebben itt olvashat.)

A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozók ellen hatósági eljárás indult, és a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki. Hatósági eljárás indult továbbá az aroma forgalmazója ellen is a megtévesztő és hiányos termékspecifikáció miatt, amiért élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kell fizetnie. A bírságok várható összege együttesen 850 ezer forint.

Kép: Nébih

Ízre egy sajtármárkás termék jött be a tesztelőknek

A hatóság kedveltségi vizsgálatot is végzett, amelyen szakértők és laikusok is kóstoltak és pontoztak. Az értékelésük alapján 22 tejeskávé közül a dobogó legfelső fokára

  • a Penny Ready Latte Cappuccino állhatott,
  • a második helyen a NÖM Café Espresso végzett,
  • a harmadik helyet a Parmalat Caffé Latte Cappuccino érdemelte ki.

A hat laktózmentes tejeskávé versenyében az első helyet

  • a Magic Milk Jegeskávé szerezte meg,
  • második lett az Amaroy Cafe Latte Macchiato,
  • a harmadik helyen a Mizo Cappuccino végzett.

Mit teszteltek?

Szinte minden boltban kapható valamilyen tejeskávé (kávés tej) vagy kávés tejalapú ital, nem mindegy azonban, hogy ízesített tejkészítményről vagy tejalapú italról van szó - hívja fel a figyelmet a Nébih.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint az ízesített tejkészítmény (mint a tejeskávé)

  • legalább 70 százalék tejet tartalmaz,
  • savót, permeátumot, egyéb helyettesítőt nem tartalmazhat,
  • a megnevezésben szerepelhet a „tej” szó.

Míg a tejalapú ital (mint a kávés ital)

  • 50-70 százalék tejet tartalmaz,
  • savót, írót, illetve permeátumot is tartalmazhat,
  • a megnevezésben nem szerepelhet a „tej” szó.

A Nébih által tesztelt 28 termék mindegyike az ízesített tejkészítmények kategóriába sorolható.