A brit JKX Oil & Gas társaság az elmúlt évet 5 százalékkal 196,5 millió dollárra csökkenő forgalom mellett 119,3 milló dollár adózás előtti nyereséggel zárta, ami 6 százalékkal maradt el a 2008-astól. A részvényenkénti osztalékot a profitcsökkenés dacára 4,8 pennyről 5-re kerekítik ki.

A bevétel alakulását tekintve meghatározónak bizonyult, hogy a napi átlagos kitermelés kőolaj-egyenértéken számítva 6 százalékkal 11,67 ezer hordóra (boepd) nőtt, miközben a hordónkénti olajár 36 százalékkal 53,90 dollárra zuhant, az ezer köblábra vetített földgázár pedig 31 százalékkal 7,19 dollárra nőtt.

A tavaly részvénykibocsátásból 61 millió dollár tőkét begyűjtő cég az idén 230 millió dollárt tervez befektetni meglévő portfóliójába. Ezzel az idei lehet az az esztendő, amikor begyújtják a rakétákat: 2011-re már 20 ezer boepd-s kitermelést célzott meg a társaság, részben az ukrajnai Rudenkovszkoje mező intenzívebb kitermelésére, részben pedig az oroszországi projektek felfuttatására alapozva. A 230 millió dollárból 110 millió jut az oroszországi tevékenységre, 90 millió Ukrajnára, a többit pedig a magyarországi és a többi projekt között osztják fel.

Ukrajna hozza a legtöbbet

A kitermelési tevékenységét alapvetően Ukrajnára, kutatási aktivitását pedig Oroszországra koncentráló társaság - Magyarország mellett - Bulgáriában, Szlovákiában, Örményországban is rendelkezik érdekeltségekkel. Törökországból tavaly kivonult és eladta USA-beli részesedéseinek maradékát is.

A bevételek tavaly két forrásból érkeztek: Ukrajna 97 százalékkal, Magyarország a fennmaradó 3 százalékkal képviseltette magát. Idehaza az olajértékesítésből 0,6, a földgázeladásokból pedig 5,2 millió dollárt realizált a JKX. (A cég ezzel szerencsésebbnek bizonyult, mint a rivális Falcon Oil, amelynek makói projektjéből a kézzelfogható eredmények híján februárban szállt ki a Mol és az Exxon is. Igaz, az új partnereket kereső Falcon azt is jelezte, hogy terve és költségvetése is van a kutatás folytatására.)

A 2009-ben közel 5 százalékkal 119,6 millió dollárra csökkenő üzemi eredményt szintén döntően az ukrán tevékenység hozta. Az ukrajnai üzemi profit 140 millió dollárról 125,2 millióra apadt, Nagy-Britanniában 5,8, Oroszországban pedig 1,4 milliós mínusz keletkezett. A magyarországi kitermelés 1,2 millió dollár plusszal járult hozzá az üzemi eredményhez a 2008-as, 0,2 milliós mínuszt követően.

Növekedéssel számolnak Magyarországon

A tavaly augusztusban az országos hálózatba bekötött Hajdúnánás gázmezőn - a gázértékesítési szerződés felülvizsgálata nyomán - a kitermelés növelését tervezi a projektben 50 százalékos tulajdonnal bíró JKX az idei második negyedévben.

A 2009 harmadik negyedévi jelentés szerint még napi 240,7 ezer köbméter földgázt hoztak a felszínre, ami az éves beszámoló alapján 311,5 ezerre nőtt - ezt emelnék 481,4 ezer köbméterre. Ezzel párhuzamosan a kitermelt kondenzátum mennyisége napi 240 hordóról 350-re emelkedhet.



A hajdúnánási készletek egyébként a korábban vártnál nagyobbak, a becslések szerint 340 millió köbméter gáz és félmillió hordó (79,5 ezer köbméter) olaj állhat rendelkezésre.

Az idei tervekben szerepel továbbá a nyírségi mezőn, Görbeháza térségében kitermelt gáz értékesítése is - a kutakat a hajdúnánási csővezetékkel kötik majd össze. (A nyírségi kutatási területen a JKX egyharmados részesedéssel bír.)

A vésztői kutatási területen - ahol a JKX 25 százalékos részesedéssel rendelkezik - a Nyékpuszta-1 kút tavaly fúrását fel kellett függeszteni, a Nyékpuszta-2 tesztelését pedig az idén fejezhetik be.