Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jogszabály-módosítás alapján az engedéllyel rendelkezők július 1-je helyett már május 1-jén megnyithatják dohányboltjukat annak érdekében, hogy a fogyasztók megismerhessék azt. Ezt azonban be kell jelenteni a vámhatóságnak. Azok a kiskereskedők pedig, akik a hatályba lépő új szabályok miatt nem folytathatják tevékenységüket, két héttel tovább, július 16-áig értékesíthetik megmaradt készletüket.

E két változtatást az ellátás biztonságával és a jövedékiadó-bevételek zavartalan befolyásával indokolta az előterjesztő, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter. A törvénymódosítás emellett visszavásárlási kötelezettséget ír elő a nagykereskedőknek a dohányárusítást befejező kiskereskedők megmaradt árukészletére.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az MTI-nek hétfőn azt mondta: a trafikrendszer hosszú távú működőképessége teszi szükségessé, hogy cigarettán és szerencsejáték-termékeken kívül más árucikkeket is forgalmazhassanak a dohányboltok. Elmondta, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetője, Gyulay Zsolt kereste meg a kormányt azzal, hogy bővítsék a dohányboltokban árusítható termékek körét, mert több szakmabeli szervezet is jelezte, ha a trafikok csak dohányárut és hozzá kapcsolódó kiegészítőket forgalmazhatnak, abból nehezen tudják majd fenntartani magukat.

A termékkör bővítéséről most 228 igen szavazattal, 46 nem ellenében, 38 tartózkodás mellett döntött a Ház. A kormánypártiak igennel, az MSZP-frakció tagjai és a függetlenek többsége nemmel voksolt, a jobbikosok tartózkodtak.

Az Országgyűlés tavaly szeptemberben határozott úgy, hogy 2013 júliusától állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. A trafikokban a dohánytermékeken kívül eredetileg mást nem lehetett volna kapni, a parlament azonban már decemberben bővítette az árusítható termékek körét, engedélyezve, hogy lottót és sorsjegyeket kínáljanak.

A trafiktörvény rendelkezései alapján a kétezer lakosúnál kisebb településeken legfeljebb egy, a népesebbeken legalább egy dohányboltot lehet üzemeltetni úgy, hogy kétezer lakosonként további egy dohányboltra szerezhető koncesszió. A jogszabály nagyjából hétezer dohánybolt létrejöttével számol.

A mindössze két hete benyújtott törvényjavaslatról azért szavazhatott hétfőn az Országgyűlés, mert a képviselők az egyetlen módosító javaslatot nem támogatták. Ezt szocialista képviselők nyújtották be, azt kezdeményezve, hogy a termékkör bővítésével együtt a nemzeti dohányboltokat nemzeti vegyesboltnak nevezzék át, és ott akár péksüteményt, tejet és tejtermékeket, húst és húskészítményeket, étolajat, zsírt, cukrot, mézet, levesporokat és tésztát is árulhassanak a kereskedők.