Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Gyorsan szüksége van pénzre? A Bankok elutasítják? BAR-listás? Adósságrendezést szeretne?" - ezzel hirdeti magát mostanában a Facebookon a DopeHitel Centrum nevű intézmény, amely állítása szerint e problémákra megoldást kínál. A vállalat jogot nem sért, azonban már a felütésnél nyilvánvaló, hogy a legkiszolgáltatottabb csoportokat célozza, és minden szempontból gyanúsnak kell lennie bárkinek, aki találkozik a hirdetéssel.

"Kedves Dopehitel! Le a kalappal előttetek és nagyon gratulálok, hogy 4Xes tiltásról elintéztétek a hitelemet!" - írja honlapján a hitelközvetítő Németh Tibort, budapesti elégedett ügyfelet idézve. Arra nincs módunk, hogy kapcsolatba lépjünk Németh Tiborral, illetve megerősítsük, hogy egyáltalán létezik-e, de már ez a szlogenként szolgáló visszajelzés is sokat elmond a vállalat működéséről.

A Napi.hu rákérdezett a témára a piacfelügyeletnél. A válasz alapján az ilyen hirdetési szlogenek nem sértenek jogszabályt, de teljesen egyértelmű, hogy a potenciális ügyfélnek gyanakodnia kell és óvatosan eljárnia. A hirdető cég rendelkezik a pénzpiacokat is felügyelő Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyével.

A garázshitelező hirdetése a Facebookon.
Kép: Napi.hu

Így fest a gengszter hitelközvetítő

A Dopehitel mögött álló Cool Media Production Kft.-nek Pityinger László, művésznevén Dopeman az ügyvezetője és az egyszemélyes tulajdonosa az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisa szerint, vélhetően a márkanév is erre utal.

A társaság nettó árbevétele 2018-ben 891 ezer forint. A céginformációs szolgáltató Opten adatai szerint egy kiemelten kockázatos kapcsolódó cégről lehet tudni, ami a La Mafia Productions Szolgáltató és Kereskedelmi Bt., amelynek tulajdonosa Pityinger László mellett Pityinger Péter is. E vállalkozás tevékenységi köre inkább kötődik a rapper zeneipari munkásságához - alkotói- és előadó-művészeti, vagy hangfelvétel készítéséről és sokszorosítására feljogosító Teáor-számokkal. A vállalat kockázati besorolást az indokolhatja, hogy nincs a közelmúltból elérhető eredménybeszámolója, ami miatt adószámát is törölték.

A pénzügyileg gyengékre "lőnek"

A kft.-vel kapcsolatban több furcsaság van. Egyrészt nem tudni, hogy milyen alkalmazásban van a hirdetésben megadott telefonszámokon általunk elért két ügyintéző, akik közül egyik sem Dopeman volt. Nem világos, hogy miként jön ki a hirdetett 16 éves hitelezési múlt a 2010-ben alapított cégnél, és óvatosságra int az is, hogy a vállalat elérhetőségét egy magánlakás és egy gmailes emailcím jelenti.

Ami pedig talán még problémásabb - a hasonló cégeknél is -, hogy kifejezetten a rossz helyzetben lévő, eleve eladósodott embereket próbálják megnyerni maguknak.

A Dopehitel érdeklődő, igénylő űrlapjainál külön meg lehet adni azt, ha valaki szerepel a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer, korábbi közismert nevén BAR) listáján, vagyis már korábban is bajba jutott és nem tudta fizetni az adósságait. Külön jelölhető tétel, ha valakinek már van Provident-tartozása, ahogy az is, ha kézbe kapja a fizetését, vagyis minden valószínűség szerint szürkén vagy feketén foglalkoztatják.

A társaság javára írható, hogy lapunk puhatolódzására egyből elutasították azt a kérést, hogy készpénzben jussunk az igényelt kölcsönhöz, és valamilyen okból akkor is elutasítottak minket, amikor egy hitelmoratóriumot igénybe vevő ügyfél nevében érdeklődtünk.

A pénzpiacok felügyeletét ellátó MNB fizetési nehézségekkel küzdőknek több tanácsot adott idevágó kiadványaiban. Ezek között külön kiemeli, hogy mindenkinek inkább egyéb megoldásokat kell keresnie meglévő hitelezőivel, és gyanakodjon minden olyan ajánlatra, amely kifejezetten KHR-/BAR-listán nyilvántartott ügyfeleket céloz. Ne döntsön elhamarkodottan - áll a piacfelügyelet kiadványában.