A harmadik ötéves igazgatói ciklusát kezdheti meg Dörner György a budapesti Újszínház élén, az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) vezető Kásler Miklós ismét őt nevezi ki 2022. február 1-jétől 2027. január 30-ig terjedő időtartamra az Új Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának - derül ki a kormany.hu-ról.

A miniszter egy 9 tagú bizottság javaslatára figyelemmel nevezi ki újra - a 2020-ban Kossuth-díjjal is elismert színészt - Dörnert igazgatónak, aki 2012 februárja óta vezeti az Újszínházat. A posztra 2021 júniusában kiírt miniszteri pályázaton indult még Pozsgai Zsolt író-rendező is, aki a pályázatára egy támogatói szavazatot kapott, míg Dörneré nyolcat - derül ki az Emmi közleményéből.

A pályázati kiírás szerint az ügyvezető munkabérét bruttó 1,1 millió forintban állapítják meg. (Ez nagyjából megegyezik az eddig folyósított bérrel, az Új Színház Nonprofit Kft. közhasznúsági jelentése szerint az ügyvezető éves bére a költségtérítéssel együtt 2019-ben 13,4 millió, 2020-ban 14,4 millió forint volt.)

Nem a jegybevételből élnek

Az Újszínház 2021-ben az üzleti terve szerint 665 millió forint összes bevétellel gazdálkodhat - ennek nagy része állami támogatás. (Az Új Színház Nonprofit Kft.-nek 2019-ben 695 millió, 2020-ban 669 millió forint összes bevétele volt, amiből a saját bevétel 160 millió, illetve 78 millió volt - ebből a jegyértékesítés 128 milliót, illetve 66 millió hozott. A tavalyi jegybevétel-csökkenést a járvány miatti bezárások okozták.)

A színházvezetői pályázatok véleményezésére az Emmi-miniszter szakmai bizottságot kér fel, amelynek tagja lehet az erről szóló rendelet szerint az Emmi-miniszter által létrehozott Színházművészeti bizottság négy tagja - a bizottságnak 2018 óta tagja: Andrássy Attila, a Magyar Kanizsai Udvari  Kamaraszínház művészeti vezetője, Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház színművésze, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója -, továbbá egy tagot a miniszter, egy tagot az adott színház dolgozói, egy tagot a színház szakszervezete, valamint két tagot a színház fenntartója küldhet a bizottságba. (Az Újszínház fenntartója továbbra is a fővárosi önkormányzat, de a kormány és a főváros 2020 áprilisában kötött megállapodása alapján olyan közös működtetésű színház lett, amelynek teljes támogatását az Emmi biztosítja, az ügyvezető fölötti munkáltatói jogokat pedig az Emmi-miniszter gyakorolja. Az ingatlan tulajdonosa a főváros, azt a színház haszonbérleti szerződéssel használja.)

Szirtes Tamás is hosszabbíthat

Kásler Miklós a közelmúltban döntött a musicalszínházzá vált Madách igazgatójának kinevezéséről is: Szirtes Tamás 2022 februárjától újabb öt évig vezetheti a Madách Színház Nonprofit Kft.-t, a munkabére neki is bruttó 1,1 millió forint. Itt a szakmai bizottság 8 tagja közül hatan szavaztak igennel Szirtes pályázata mellett, egy tag nemmel voksolt, míg egy tag tartózkodott - áll a kinevezésről szóló dokumentumban.

Szirtes Tamás Kossuth-díjas rendező 2004 óta vezeti az intézményt, amely 2021-ben az üzleti terve alapján 1,62 milliárd forintból gazdálkodhat. (A Madách az elmúlt években évi egymilliárdos állami támogatást kapott. Az összes bevétele 2020-ban is közel 1,6 milliárd forint volt, a járvány előtti években, 2018-ban és 2019-ben viszont 2,5 milliárdot meghaladó éves bevételt ért el, amiből több mint 1,3 milliárd forint jegyértékesítésből származott.)