Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Teljesen életszerűtlen, de a hatályos illetéktörvény értelmében ajándékozási illetéket kellene fizetni a 150 ezer forintnál drágább ajándékok után. Jogilag ez azt jelenti, hogy a feleknek ajándékozási szerződést kellene írniuk, aztán pedig az adóhatóság felé befizetni a terhet (közeli hozzátartózóknál ez 9 százalék). Nemcsak készpénzre - ami a magyarok kedvence -, de akár vagyoni értékű jogra, vagy tárgyra is vonatkozik a kötelezettség.

De vannak más szabályok is, amelyekre érdemes odafigyelni a karácsonyi ajándékozás közben: a közjegyző szerint nincs lehetőség ajándékozni, ha az egy kiskorú vagyonának a terhére történne. Példaként azt hozta, ha egy kiskorú gyermek örököl például egy ingatlant, akkor azt nem ajándékozhatja oda a saját szüleinek.

Érdekesség, hogy akár vissza is követelhető egy ajándék. Igaz, csak akkor lehet, ha az ajándékozó létfenntartása veszélybe kerül, és csak abban az esetben, ha ez nem veszélyezteti a megajándékozott létfenntartását - tette hozzá Toldi Judit.

A visszakövetelésnek helye van akkor is, ha a megajándékozott súlyos jogsértést követ el az ajándékozóval, vagy annak családtagjaival szemben - mondta.