A lap szerint - amelynek újságírója fel is próbálta a ruhákat - a kabát már 10 perc után fullasztó, a nadrág szúr, irritál. Több dolgozó kiütéseket is kapott már.

A formaruhákat ráadásul nagyon drágán vette a közlekedési vállalat, a nadrág például önmagában 13 144 forintba került, ennyiért pedig kiskereskedelmi üzletekben két tiszta pamut- vagy vászonnadrágot is kapni. A műanyag kabát 52 857 forint volt.

A BKV korábban vizsgálatot ígért. "Amennyiben a formaruhák nem felelnek meg a szerződésben előírtaknak, abban az esetben társaságunk élni fog minden olyan szankcióval, amelyre a megkötött szerződés lehetőséget ad" - fogalmazott tavaly a sajtóosztály. Most azonban még nem reagáltak a lap megkeresésére.

A csattanó pedig, hogy a BKV munkatársainak meg kell vásárolniuk a teljes szettet mintegy 130 ezer forintért, ha kilépnek a cégtől.

Reagált a BKV

Súlyos valótlanságokat és ebből fakadóan alapjaiban téves következtetéseket tartalmaz a Felpróbáltuk a BKV-ruhát: bár ne tettük volna! címmel a Blikkben 2016. június 19-én megjelent írás. A cikket jegyző újságíró nyilvánvaló csúsztatásokkal, sok esetben a tények tudatos elferdítésével operál, szándékosan negatív hatást próbál kelteni az olvasókban, miközben minimális utánajárással tájékozódhatott volna a tényekről, melyek a következőek: a lefolytatott vizsgálat megerősítette, hogy a formaruha megfelel a hatályos szerződéses paramétereknek. Az ingek/blúzok tekintetében volt ugyan eltérés az anyagösszetételt illetően, ezeket a ruhaféleségeket a gyártó ismételten legyártja és az érintett munkavállalók megkapják.

Határozottan visszautasítjuk a cikk azon állításait, amelyek szerint a ruha minősége kifogásolható lenne. A kabát korszerű, mesterséges szálból álló alapanyagból készül. Ez a szál már nem az a műszál, ami a 60-as, 70-es években volt. Jelenleg pl. a korszerű sportruházat is már 100% műszálból áll. A formaruhák korszerű összetételét az a tény is igazolja, hogy például az olasz rendőrség egyenruhája is ilyen anyagból készült.

A BKV felsővezetői közül többen is hordják a formaruhát, minőségi kifogás részükről nem merült fel.

Az a Blikk újságírója által is könnyen belátható, hogy a ruhahordás szubjektív dolog, olyan formaruhát, amely a több ezer munkavállalónak egyaránt megfelel, nehéz találni. Javasoljuk továbbá, hogy a kabátot ne a nyári melegben, hanem akkor próbálják fel, amikor az emberek általában is kabátot hordanak. A nyári melegben hordott bármilyen kabátba természetes, hogy beleizzad a hordója.

A minőségi kifogásokkal kapcsolatban a munkáltató és a szakszervezet között konzultáció van folyamatban, amelynek során a felek egyeztetnek a kérdésben. A munkavállalók az átvétel után kérdőívet tölthetnek ki, itt jelezhetik, ha kifogásuk van a ruhákkal kapcsolatban. Kifogással eddig a munkavállalóknak csak elenyészően kis hányada élt, azokat természetesen igyekszünk orvosolni. Így kerül most majd például sor nyári nadrág/szoknya próbahordására.

Szintén visszautasítjuk a cikk írójának a formaruhák árára vonatkozó alig burkolt célozgatását: a ruhadarabok ára közbeszerzési eljárásban, tehát verseny eredményeként jött létre.

Ezúton szeretnénk tisztelettel kérni a Blikk újságíróját, hogy írásaiban kizárólag ellenőrizhető forrásból származó tényekre szorítkozzon, a félretájékoztatás és a minden érintettre nézve káros hangulatkeltés helyett pedig törekedjen inkább a pontos és hiteles tájékoztatásra. Továbbá jelezzük, hogy a BKV sajtóirodája eddig minden esetben reagált a kérdéseire, a törvényben foglalt határidők betartásával. Nem korrekt újságírói magatartás néhány órát várni a válaszolókra, majd légből kapott valótlanságokkal kitölteni a cikket.

(Képünk illusztráció.)