A Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében - uniós támogatásból - megvalósuló víziközmű projekteket a lezárásuk előtt értékelni kell. Az elkészítendő felmérések, értékelések és tervezési alapdokumentumok szükségesek a projektek üzembe helyezéséhez, a pénzügyi fenntarthatóságot megalapozó számításokhoz és a releváns pótlási tervek elkészítéséhez.

A vagyonértékelésre, a záró költség-haszon elemzésre, valamint a pótlási szükségletek előrejelzésének elkészítésére, a kormány eredetileg 10 milliárd 229 millió forintot irányzott elő. Ezt most megemelte 3 milliárd 910 millió forinttal, így a végösszeg 14 milliárd 139 millió forint lett - derül ki a Magyar Közlönyből.

Miután a növekedés 38,2 százalékos, automatikusa alkalmazni kellene a tavaly februári kormányrendeletnek a következő előírását: "Ha a költségnövekmény mértéke elérné a támogatási szerződésben vagy támogatói okiratban szereplő eredeti támogatási összeg 30 százalékát, a költségnövekmény nem támogatható." A mostani rendeletben viszont kimondta a kormány, hogy ezt a szabályt nem kell alkalmazni. Igaz, erre a már említett korábbi rendeletben felhatalmazta magát a kormány, kimondva, hogy egyedi esetekben eltérhet a szigorú szabálytól. (Kérdés, hogy akkor meg mi szükség van rá?- a szerk.)