A vasúti átjárós balesetek számának csökkentése érdekében a rendőrség drónnal is ellenőrzi a vasúti átjárókat Agárdon és a Velencei tó környékén. Piros jelzés esetén meg kell állni, ilyenkor az átjárón tilos az áthaladás. A vasúti átjárón tilos jelzés ellenére áthaladó autósokat, gyalogosokat és kerékpárosokat megbírságolják, majd feljelentik őket - olvasható a MÁV oldalán.

A vasúti átjárókat minden esetben körültekintően kell megközelíteni. Az átjáróban illetve közvetlen előtte előzni tilos.

Az átjárón szabad jelzés esetén óránként 5 kilométeres átlagsebességgel, folyamatosan haladva kell áthajtani. Ha műszaki hiba miatt a fényjelző berendezés sötét, akkor minden esetben meg kell állni, és csak alapos körbetekintés után szabad áthajtani akkor, ha nem jön vonat.

Biber Anett, a MÁV-Volán-csoport szóvivője elmondta:

Az utóbbi napokban történt balesetekről is ugyanazt lehet elmondani, mint az elmúlt 13 évben minden alkalommal: a biztosító jelzőberendezések jól működtek, és az andráskeresztes átjárókhoz hasonlóan, ezekben az esetekben is a figyelmetlenség és a KRESZ megszegése okozta a baleseteket.

 

A MÁV azt írja, az idei év drámai romlást mutat a vasúti baleseti statisztikákban. Az első öt hónapban 43 vasúti átjárós baleset történt, 17 eseménnyel több, mint 2021 azonos időszakában.