Magyarország visszakerült a befektetők térképére - hangsúlyozta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Debrecenben, a regionális és innovációs parkban, a Xanga-cégcsoport 8 ezer négyzetméteres üzemcsarnokának avatásán. A 2,2 milliárd forintos beruházás, amelyet 1,1 milliárdos európai uniós támogatással valósítottak meg, visszaigazolása annak, hogy "képesek vagyunk olyan teljesítményre, ami csábító lehet az ideérkező cégeknek". A repülőteret is üzemeltető Xanga cégcsoport az idén és jövőre összesen 5 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a repülőtéren, amihez közel 2 milliárd forint támogatást nyertek el az Új Széchenyi Terv pályázatain. Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere az ország egyik legjobban fejlődő ipari parkjának nevezte a debreceni regionális és innovációs parkot.

Az új csarnokot - amelynek máris folyik a bővítése - a svéd Assa Abloy 100 százalékos tulajdonában lévő, garázskapu-alkatrészeket gyártó holland FlexiForce bérli a Xanga-cégcsoporttól, és a jövő évtől 250 új munkahelyet teremt Debrecenben - mondta el Herdon István, a Xanga vezérigazgatója (képünkön).

A Xanga csoport jelenleg 13 beruházási projektet valósít meg, amelynek eredményeképpen a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Parkban összesen 31 ezer négyzetméter, a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren pedig 25 ezer négyzetméter ipari, logisztikai és szolgáltató egység épül meg 2013-14-ben, mintegy 1000 új munkahelyet teremtve a városban - ismertette a vezérigazgató.

Herdon István emlékeztetett rá, hogy a magyar tulajdonú, kockázati tőkebefektető Xanga cégcsoport az elmúlt több mint egy évtized során számos infrastruktúra beruházást valósított meg Debrecenben, amelyek lehetőséget teremtettek a világpiacon meghatározó szerepet betöltő külföldi vállalatok technológia transzferének fogadására és tevékenységük elindítására.

A cégcsoport a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Park üzemeltetője és infrastruktúrájának fejlesztője. Beruházásainak eredményeképpen az ipari park területe mára 120 hektárra nőtt, és több tízezer négyzetméter kulcsrakész ipari létesítmény épült fel - tette hozzá.

Az ipari park mellett a cégcsoport befektetéseinek másik fő helyszíne a Debreceni Nemzetközi Repülőtér. 2011-ben a XANGA többségi tulajdont szerzett a repülőteret üzemeltető Airport Debrecen Kft.-ben, és menetrend szerinti járatok beindítása mellett saját beruházásában megkezdte a mintegy 50 ezer négyzetméteres intermodális logisztikai bázis építését, amelyből 15 ezer négyzetméter csarnokfelület már elkészült, jövő tavasszal pedig további 10 ezer négyzetmétert helyez üzembe a befektető cégcsoport - tájékoztatott Herdon István.