Csütörtökön délben Budapesten megkezdődött a Duna Aszfalt Zrt. által második ízben megrendezett Duna Group Szabadegyetem. Az építőipar legnagyobb hallgatói rendezvénye amellett, hogy a jövő mérnökeinek háromnapos találkozót biztosít, az iparág népszerűsítését is szolgálja.

A rendezvényt idén is óriási érdeklődés övezte, végül 70 hallgató vágott neki a programoknak. A résztvevők ezúttal is az egész ország területét lefedték: a debreceni, a győri, a pécsi, a bajai egyetem hallgatói is csatlakoztak, ugyanakkor érkeztek a fővárosból is az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karát és a Budapesti Műszaki Egyetemet képviselve.

A fővárosi Kármán Tódor Kollégiumban tartott első napon a szabadegyetemet életre keltő Duna Csoport tulajdonosa köszöntötte a résztvevőket. Szíjj László külön megköszönte a diákoknak, hogy elfogadták a meghívást A hallgatók kérdéseire válaszolva a Duna Aszfalt három évtizedes történetéről is beszélt, bemutatva a fejlődéshez szükséges alapértékeket.

Szíjj László külön megköszönte a nagy érdeklődést az esemény iránt.
Szíjj László külön megköszönte a nagy érdeklődést az esemény iránt.
Kép: Magyar Építők

A nyitónapon Kincses Péter főszervező elmondta: a középpontban most a digitális építőipar lesz, melyben az infrastruktúra építés területét tekintve a Duna Csoport élen jár. Ennek megfelelően mind az innovációs napon, mind pedig a 83-es főút projektbejárásán az InfraBIM képezi a fő vonulatot.

Szíjj László, a Duna Group tulajdonosa az előadásán után is beszélgetett a résztvevőkkel, válaszolt kérdéseikre.
Kép: Duna Aszfalt

A rendezvény szeretné megmutatni a jövő mérnökeinek, hogy a magyar útépítés piacvezetőjénél milyen innovációk vannak. „Emellett a szabadegyetem személyesen összeismerteti az iparágat és az annak jövőjét jelentő hallgatói réteget. A szabadegyetem résztvevőinek mindezek mellett segítünk szakmai gyakorlati helyet és diplomamunka témát találni, és akár állásokat is kínálunk nekik.”

A szabadegyetem végén kapott oklevéllel a hallgatók a Duna Group Tehetséggondozási programjába is jelentkezhetnek majd, amelyet idén tavasszal indított útjára a cégcsoport, az ország legkomplexebb ilyen típusú hallgatói programjaként. „Ez a két program az egyik legnagyobb vállalás az építőiparban az utánpótlás érdekében. Ennek nemcsak anyagi oldala van, hanem nagy mértékben szükséges hozzá a szakemberek ideje, energiája és tudása is.”

Sokáig kérdezték meg előadása után is.
Sokáig kérdezték meg előadása után is.
Kép: Magyar Építők

A Duna Group Szabadegyetem három napon át zajlik, a fővárosban szervezett innovációs nap után vidéki helyszíneken: érintve az ország két jelentős építőipari projektjét. Pénteken a Pápa és Győr között épülő 83-as gyorsforgalmi út projektjét, míg másnap az M44-esen létrejövő, európai szinten is egyedülálló Tisza-híd projektjét járják be a résztvevők.

A Duna Csoport, vagy Duna Group elnevezés alatt jelenleg a Duna Aszfalt Zrt.-t, a Hódút Kft.-t, a Közgép Zrt.-t, a Magyar Vakond Kft.-t, a Hódút Freeway Kft.-t és a Vakond Via Kft.-t kell érteni, de a cégcsoport folyamatos növekedésben van, immár 30 éve. A cégcsoportnak jelenleg több mint 2250 munkatársa van.