A vállalat által kiadott közleméyn szerint a munkáltató a kollektív szerződés megkötésére jogosult szakszervezetek együttműködését kéri a határidő-hosszabbítás elfogadásához a munkavállalók érdekében. Minderről Evgeny Tankhilevich a Dunaferr legfőbb-, általános vezérigazgató helyettese levélben tájékoztatta a munkavállalókat, amelyben jelezte, hogy az erre vonatkozó ajánlatot kedden megküldték a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet részére is - írja az MTI.

A cégvezetés azt várja a szakszervezetektől, hogy szerdán 15 óráig írják alá az elkészített megállapodást, melynek eredményeként a kollektív szerződés hatálya 2,5 hónappal meghosszabbodik, így a munkavállalók változatlan bérezésben és juttatásokban részesülnek, továbbá lehetőség nyílik az új kollektív szerződés megkötésére vonatkozó tárgyalások lefolytatására.

A levélben megjegyezték: az új szerződés kialakításának feltétele a konstruktív együttműködés mindkét szakszervezet részéről, ezért azt kérték a Vasas jelenlegi választott vezetőitől, hogy szűnjön meg a cég rossz hírének keltése, továbbá az öncélú, a "társaságnak és minden munkavállalójának csak kárt okozó jogi viták".

A cég továbbá közölte, hogy a kollektív szerződés meghosszabbítása mellett a vállalat vezetése továbbra is azon dolgozik, hogy megfelelő szakmai befektető partnert vonjon be a társaságcsoport működésébe.

Az MTI egyelőre nem érte el a két szakszervezet elnökét.

A Dunaferr augusztusban mondta fel a kollektív szerződést

Evgeny Tankhilevich a Dunaferr nevében, tavaly augusztus 14-én egyoldalúan felmondta a hatályos kollektív szerződést, amely február 14-ig él változatlan formában.

A Dunaferrnek szeptember 30-a óta nincs igazgatósága, illetve felügyelőbizottsága. November végén a cégszerű működés törvényes visszaállítására szólította fel a Dunaferr vezetését a területileg illetékes cégbíróság.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet október 16-án a bérek kifizetéséért és az új kollektív szerződésért tüntett Dunaújvárosban, előtte két nappal pedig az orosz nagykövetség előtt. A szakszervezetek mindaddig a kollektív szerződésről nem tárgyaltak a munkáltatóval, illetve a bért hónapok óta két részletben kapják meg.

Kirúgták a szakszervezeti vezetőket

December 11-én munkakezdéskor nem engedték be a gyárkapun a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökét, Molnár Lászlót és a szakszervezet két alelnökét, Hegedűs Lászlót és Győri Gábort, valamint Eszenyi Andrást a gyár területére. Ők hárman az ISD Dunaferr Zrt. munkavállalói delegáltjaként, a cég felügyelőbizottsága választott tisztségviselői is voltak egyben. A cég a szakszervezeti vezetőket azonnali hatállyal elbocsátotta, telefonjaikat és internetelérésüket letiltotta.

Evgeny Tankhlievich az elbocsátásokkal kapcsolatban, levélben azt közölte, hogy "megelégeltük a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezet Szövetség vezetőinek áruló, kollaboráns magatartását is, és nem engedjük meg, hogy a továbbiakban bármiféle támogatást adjanak dunaferres munkavállalóként a zsákmányra éhes támadóknak". A belépési korlátozásokra azért volt szükség szerinte, mert a "Dunaferrt jogtalanul elfoglalni akaró horda, a Dunaferr törvényes működésének helyreállítását akadályozni akaró személyek megkíséreltek volna jogtalanul behatolni a Dunaferr területére."

Két tárgyalás volt

December 15-én a Dunaferr Ifjúsági Szervezet arról számolt be honlapján, hogy megkezdték a munkáltatóval a kollektív szerződéssel kapcsolatos egyeztetéseket. Azóta két további tárgyalás volt, és a szervezet mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség részvételére és aláírására mindenképpen szükség van egy új kollektív szerződés megkötésére a Munka Törvénykönyve szerint.

Az ISD Dunaferr társaságcsoport Magyarország meghatározó jelentőségű acélgyártó komplexuma, az ország egyik legnagyobb termelő vállalategyüttese. Éves acéltermelő kapacitása mintegy 1,7 millió tonna. A nyilvános cégadatok szerint a 4500 munkavállalót foglalkoztató ISD Dunaferr Zrt. 2018-ban 368 milliárd forint nettó árbevétel mellett 10,6 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el.