A Dunaferr dolgozóinak mostanában rendszeresen küld levelet Tankhlievich Evgeny, aláírása szerint legfőbb, általános vezérigazgató-helyettes. A szakszervezet szerint azonban ezzel a poszttal valami nincs rendben, nemrég a bíróságtól kérték, állapítsa meg: cégvezető volt-e még akkor, amikor a kollektív szerződést felmondta - olvasható a portálon.

Most az ISD Dunaferr Zrt. igazgatóságának tagja, Tatyana Taruta is azt állítja, hogy Tankhilevich nem jogosult a cég vezetésére, semmilyen formában.

Mindez úgy derült ki, hogy "Dunaferr vezetőség" aláírással múlt pénteken ismét levelet kaptak a dolgozók. Ebben egy ukrán kisebbségi érdekcsoport "portyázó" támadásait, károkozását említik. Kiderül belőle, hogy a csütörtöki közgyűlésen nem jelent meg a részvények 99,6 százalékát képviselő tulajdonos, emiatt december 17-ére halasztották azt. De a "Dunaferr vezetőség" szerint az orosz partner (hogy ki, azt nem nevezik meg) mellettük áll, és több stratégiai befektetővel is tárgyal, akik készek számításba venni a Dunaferrt vertikálisan integrált cégcsoportjuk részeként.

A nagyvállalat közvetlen tulajdonosa egy offshore cég, a ciprusi bejegyzésű Steelhold Ltd., ugyanakkor az ukrán Donbassz csoporthoz tartozó vasmű végső tulajdonosaként a piacon az orosz külkereskedelmi bankot, a Vnyesekonombankot szokták említeni. Úgy tudni, az orosz állami bank nem kívánja finanszírozni a Dunaferrt olyan körülmények között, hogy a köréje font céghálóban elvesznek a milliárdok.

Ugyanakkor a Donbassz-befektetésnek értelmet ad a paksi atomerőmű beruházása, abban beszállítóként vehetnek részt. Bennfentesek szerint ezzel függ össze, hogy a múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját, és közleményt adtak ki arról, hogy az építkezés nemcsak megvalósul, hanem a terveknek megfelelően halad.

A portál azt írja, hogy a cég most a szokásos átlagos mennyiség 50 százalékát termeli meg alapanyaghiány miatt, de nem bocsáthatnak el senkit az év végéig.

Novemberben levelekkel bombázták a kormányzatot Dunaújvárosból a vasmű megmentése érdekében. A közgyűlés pártjai és képviselői egyhangúlag szavazták meg azt az 5 pontos javaslatcsomagot, amiben a kormány közbenjárását kérték. A vasmű dolgozói ugyanis ősztől csak részletekben kapták meg fizetésüket.

Az ISD Dunaferr a szeptember végi határidőre nem adott le mérleget a gazdálkodásáról, így nem tudni, hogyan zárta 2019-et.

A "Dunaferr vezetőség" szerint a néven nem nevezett portyázók célja, hogy végezzenek a Dunaferrel és eltulajdonítsák a vagyont. A "portyázók" pedig ugyanezt mondják róluk.

Tatyana Taruta szerint a társaságot jelenleg ténylegesen irányító néhány munkavállaló semmilyen felvilágosítást nem ad sem a vezető tisztségviselő igazgatósági tagoknak, sem a munkavállalói érdekképviseleteknek. Emiatt nincs pontos információjuk a cég és a cégcsoport pénzügyi helyzetéről sem. Vagyoneltulajdonítás szerinte is történik, de nem úgy, ahogy "a portyázókat" vádló levélben írták. Hanem a társaságot és leányvállalatait régóta kontroll nélkül vezető személyek a társaság bevételeinek egy részét külső, harmadik felekhez irányítják, egyes leányvállalatok vagyontárgyait pedig értékesítik, mindezt tisztázatlan körülmények között.

Mivel a cég nem működik szabályosan, a cégbíróság november 18-án felszólította őket a hiányosságok pótlására, ez azonban nem történt meg, ezért a céget kényszertörölhetik.