A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. ügyvezetője Dr. Pallós Zoltán elismerte, hogy ideiglenes vagyonfelügyelőnek jelölte ki a céget a Fővárosi Törvényszék a dunai vasműhöz - erősítette meg korábbi értesüléseit a 24.hu. Mindez, még június 22.-én történt, a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény rendelkezései alapján járt el a bíróság.

Az állami cég korábban jellemzően a kormány által stratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánított gazdálkodó szervezetek felszámolását menedzselte, a pandémia alatt azonban bővült a hatásköre reorganizációs eljárások levezénylésével. Vagyis csőd, illetve felszámolás helyett a működőképesség helyreállítását segíthetik elő, ha életképesnek találja az adott céget. A Dunaferr ügyében úgy tűnik, nem dőlt el az eljárás típusa, mármint hogy reorganizálják vagy felszámolják a céget.

Az, hogy a Dunaferrhez ideiglenes vagyonfelügyelőként az állami tulajdonú NRN-t jelölték ki, nem tekinthető állami kontrollnak – hangsúlyozta az ügyvezető. Az adós gazdálkodó szervezet vezetője a gazdálkodó szervezet vagyonával kapcsolatban csak az ideiglenes vagyonfelügyelő jóváhagyásával, ellenjegyzésével köthet a rendes gazdálkodás körét meghaladó szerződést, tehet más jognyilatkozatot, ideértve a már létrejött szerződés alapján az adós részéről történő teljesítést is.

Az ideiglenes vagyonfelügyelői feladatok ellátása ugyanakkor nem érinti a tulajdonosi és a menedzsment jogosítványokat, azoknak az ideiglenes vagyonfelügyelő általi átvételére nincs törvényes lehetőség.