A Dunaferr válsághelyzete évek óta tart. Az ország legnagyobb kohászati-gépészeti komplexuma korábban 3-400 milliárdos árbevétel mellett több tízmilliárdos nagyságrendű veszteséggel gazdálkodott, a cég 2020 júniusától fokozatosan csökkentette termelését, majd felmondta a dolgozók kollektív szerződését. Az 1954 óta vasat csapoló dunai vasművet 2004-ben ukrán befektetői csoport vásárolta meg, ám később orosz tulajdonosoké lett a cég részvénytöbbsége. A fő tulajdonos az egyik legnagyobb orosz bank, aki a zrt. igazgatóságából fél éve visszahívta három delegáltját, így a grémium működésképtelen. 

Az elmúlt hetekben pedig új fordulatot vett az ügy: lassult a termelés, nehézkessé vált a gyár alapanyag-ellátása, hónapok óta visszatérő jóslat, hogy a cég Mészáros Lőrincé lesz, de az egész hátterében az orosz többségi tulajdonos és az ukrán kisebbségi tulajdonos közötti konfliktus áll. Pénteken már egy 50 fős zsoldos csapat jelent meg az üzem környékén, akiket vissza kellett fordítania a rendőröknek. Mikó István, Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében járt el, amiről a cég közleményében az állt, hogy gyárfoglalásra készülnek, míg az érintett - a többségi tulajdonos Steelhold Limited képviseletében eljárva - jogilag alátámasztott bizonyítékok alapján ismételten megpróbálta megakadályozni az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.érdekében, hogy a társaságot felszámoltassák. 

Aztán újabb fordulatot vett az ügy, mert a többségi orosz tulajdonos közleménye szerint egy Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven bemutatkozó ukrán férfi és társai hamis meghatalmazásokkal tettek próbát a cég feletti irányítás átvételére. Az utolsó magyar uralkodócsalád nevének feltűnése zavart keltett több médiumnál is, ezért az Euronews megpróbálta kideríteni, hogy van-e köze a nemesi családhoz. Azonban nem találta egyetlen családfán sem az említett férfit, ezért egy ukrán kollégát bevonva próbálták lenyomozni: de nem sok információ van róla sem oroszul, sem ukránul, ráadásul közösségi média oldalai meglehetősen gyanúsak.

Az Euronews ezért felkereste Habsburg Györgyöt, aki megerősítette, hogy az ezen a néven bemutatkozó ukrán férfi visszaél családjuk nevével. A jelenlegi párizsi magyar nagykövet - akinek kinevezését Franciaországban Orbán Viktor miniszterelnök fricskájának nevezték utalva a történelmi francia-Habsburg ellentétre - azt mondta: "Ő egy szélhámos, ismerjük őt, használja a nevet, de semmilyen kapcsolata nincs a családdal."

Habsburg György szerint egyelőre jogilag nem tudtak ellene tenni semmit az ott uralkodó körülmények miatt.