A Dunakeszi Járműjavító új tulajdonosai, a TMH csoporthoz tartozó TMH International valamint a Magyar Vagon Zrt. (MA-VAG) 1 milliárd euró (350 milliárd forint) értékű, 1300 vasúti személykocsira szóló egyiptomi megrendeléssel rendelkeznek, amelynek nagyobbik részét Dunakeszin készítik el.

A TMH közlememénye szerint a napokban érkezett meg az alexandriai kikötőbe 22 darab, az Egyiptomi Nemzeti Vasúttársaság rendelésére készült, nemzetközi forgalomra is alkalmas vasúti személykocsi, amit még 10 másik követ a hónap végéig. Utóbbiakat még június közepén indították el Oroszországból. A 2020 áprilisában tesztelésre leszállított első kocsival együtt az első szállítmány 33 harmadosztályú, légbefúvásos szellőztetéssel felszerelt kocsiból áll. A Kairóba leszállított kocsikat júliusban állíthatják forgalomba.

A közlemény szerint stratégiai cél, hogy a Dunakeszi Járműjavító Közép-Európa egyik legnagyobb vasútijármű gyártó- és karbantartó központjává váljon. Wein András, Dunakeszi Járműjavító Kft. ügyvezető igazgatója szerint a feladat azért is nagy jelentőségű, mert az utóbbi években nem készült új vasúti jármű Dunakeszin.

A THM közleményében megjegyzi, hogy Egyiptom a közelmúltban egy átfogó programba kezdett, amelynek célja vasúti hálózatának megújítása. Ennek része az ország történetének legnagyobb vasúti gördülőállomány megrendelése, amit a TMH Hungary nyert el 2018-ban.

A TMH mérnökei által tervezett 1435 milliméter nyomtávolságú járművek megfelelnek a nemzetközi vasúti szabványoknak, sivatagi környezetben, akár +50 Celsius-fokos hőségben is működőképesek, tervezett élettartamuk 40 év.

Az 5 különböző modell között vannak harmadosztályú légbefúvásos szellőztetésű kocsik (500 darab), harmadosztályú légkondicionált kocsik (500 darab), másod- (180 darab) és első osztályú (90 darab), szintén klimatizált kocsik, ezen kívül a rendelés 30 darab másodosztályú étkezőkocsi szállítását is tartalmazza.