Az ellenzék szerint a Fidesz a jogszabályokat kijátszva használná fel a tatabányaiak ivóvízét a komáromi ipari park működtetéséhez - mondták a DK és az LMP politikusai az MTI szerint vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

A kormányoldal Komárom város megnövekedett ivóvízigényére hivatkozva kívánja megcsapolni a tatai karsztvizeket, holott a valóságban a vízre a komáromi ipari parknak van szüksége és nem az ott élőknek - mondta el Konczer Erik, a DK politikusa, az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje Komárom-Esztergom megye 1-es számú választókörzetében. Az elektromosautó-gyártás legszennyezőbb gyártási elemei kerültek a megyébe, legyen szó az akkumulátorgyártásról vagy a rézfólia gyártásról. Az EU vízkeret irányelve szerint jó minőségben meg kell őriznünk a felszíni és a felszín alatti vizeinket. Ez került most veszélybe ezekkel a gyárakkal - tette hozzá a politikus.

Mivel tatai források alig adnak vizet, vagy már el is apadtak, ezért a Tata-komáromi vízvezeték pályázatát módosították, hogy engedélyezzék a felszín alatti vizek ipari felhasználását. Ezt először a „komáromi ipari park megnövekedett vízigényével”, később Komárom város megnövekedett vízigényével indokolták. Formálisan tehát nem a tatabányai karsztvizet használják fel a komáromi ipari parkban, hanem az eddigi komáromi ivóvizet, cserébe viszont a karsztból érkezik a komáromi ivóvíz - írja a DK közleményékben.

A DK szerint tarthatatlan, hogy a fideszes kormány sorra szavaz le minden olyan javaslatot a témában, ami nem a kormánypártok felől érkezik. A fideszes polgármester biztosítja a fideszes kiváltságosok kiszolgálását a településrendezési jogszabályokkal, a befektetőt kitömik uniós vagy hazai támogatással, és a kivitelező szintén leszedi a sápot. Mindenki jól jár, kivéve a tataiakat és a megye lakosságát, akiknek egy élhetetlen város marad a megnövekedett forgalommal és sérült természeti élőhelyekkel. Azért kell leváltani április 3-án a kormányt, hogy végre az itt élők véleménye kerüljön a középpontba, ne a korrupció és a lopás - írják a közlemányük

Tarthatatlan, hogy a Fidesznek mindig csak akkor jut eszébe a természet, amikor pénzszerzési lehetőséget lát. Ez így volt a Balatonnál, a Fertő-tavi cölöpházaknál és Tatán is, az Öreg-tó mellé építeni tervezett "gigahotellal" is - mondta Konczer Erik.