A társaság válaszában hangsúlyozta, hogy az alap pótdíjfizetési felszólítás kiküldésére az útdíjfizetési szolgáltatónak 60 nap áll a rendelkezésére. A NUSZ emlékeztetett arra is, hogy azoknak az autósoknak, akik januárban érvényes e-matrica nélkül közlekedtek díjköteles szakaszokon, de legkésőbb február 28-áig a jogosulatlan úthasználat helye szerinti éves megyei vagy éves országos matricát vásárolnak, sem a pótdíjat, sem az 1470 forintos szolgáltatási díjat nem kell megfizetniük.

Az útdíjfizetési szolgáltató adatai szerint január 1-je és február 15-e között 752 ezer megyei e-matricát vettek az úthasználók, és mintegy 9000 ezer feleslegessé vált matricát váltottak vissza, miután február 1-jétől egyes szakaszok ismét díjmentesek lettek, illetve változtak a matricák területi érvényességére vonatkozó szabályok.

A megyei e-matricákat március 15-éig lehet visszaváltani. A NUSZ azzal számol, hogy összesen mintegy 20 ezer megyei e-matrica válhatott feleslegessé.

A szolgáltató tapasztalatai szerint a matricák vásárlásakor az egyik leggyakoribb hiba a D2 és a D1 kategória összetévesztése. Pótdíjazási szempontból azonban a nem megfelelő matrica éppen olyan jogosulatlan úthasználat, mint ha az autós egyáltalán nem váltott volna e-matricát - hangsúlyozta a NUSZ.

Az új D2 díjkategóriába tartoznak a hétnél több utas szállítására alkalmas személyautók, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók. A díjköteles szakaszokon az utánfutók úthasználatáért a D2 és B2 (autóbusz) kategóriákban külön kell fizetni. Ebben az U kategóriában a jogosultságot minden esetben a vontatmány rendszámára kell megvásárolni - hívta fel a figyelmet a szolgáltató.

Az adatok szerint január 1-je és február 15-e között az éves országos matricából 253 ezer fogyott, míg tavaly ugyanebben az időszakban 202 ezer. Havi jogosultságot 135 ezren váltottak, a tavalyi 177 ezerrel szemben. Heti (10 napos) matricát 741 ezren vettek, míg tavaly ilyenkor 746 ezren.

Így a megyeiekkel együtt mintegy 1,9 millió matricát adtak, amelyből bruttó 18 milliárd forint folyt be. Tavaly az év első hat hetében 1,1 millió e-matrica fogyott, ebből bruttó 12 milliárd forint volt a bevétel.

A költségvetés bevételi elvárása az e-matricás rendszerből nettó 34 milliárd forint ebben az évben - közölte a NUSZ.