Az allergiaszezon a globális felmelegedés következtében egyre inkább kiterjed, ezért a szabadban egyre nehezebb az allergiás reakciót kiváltó hatások és a kellemetlen tünetek ellen tenni. Itthon már több mint 2 millió ember szenved a pollenektől, ha kültéren van, de a beltéri levegő minőségét és ezzel együtt az életminőséget is javítani kell.

A tüneteket kiváltó okok elleni védekezés legfontosabb része a kitettség csökkentése, ennek érdekében az otthoni, zárt térben található pollen koncentrációt minimalizálni lehet. A rendszeres szellőztetés önmagában nem megoldás, sőt sokszor ronthat a helyzeten, hiszen éppen ilyenkor kerülhet a pollennel telített levegő a lakásokba és a házakba. Ennek elkerülése érdekében érdemes lehet bevetni a jobb beltéri levegő minőségét támogató klímaberendezéseket.  Az otthoni levegő minőségét érdemes kiemelten kezelni, hiszen az ideje nagy részét mindenki zárt térben tölti, legyen szó az otthonáról vagy éppen az irodáról – különösen manapság, amikor ez a két dolog gyakran fedi egymást - hívja fel a figyelmet a Panasonic közleményében a problémára.

„Azért, hogy a jobb beltéri levegő minőségét támogató klímaberendezések valóban hasznosak legyenek, elengedhetetlen a rendszeres karbantartás. Ennek egyik oka a megfelelő légáram biztosítása, ami nagyban befolyásolja a berendezés hatásos működését. Emellett a légúti megbetegedések elkerülése érdekében a penészgombák megjelenése miatt szezon előtt és után is javasolt a tisztítás” – hangsúlyozta Nyeste József, a Panasonic szervizmérnöke.

A karbantartás és a rendszeres tisztítás mellőzése hozzájárulhat légúti betegségek, többek között az asztma kialakulásához. A tisztítást érdemes szakemberre bízni, ugyanis a megfelelő vegyi anyagok csak szakcégek által beszerezhetők a kiskereskedelemben, ezen kívül a vegyszer pontos mennyiségének, a felhordás helyének és a hatás időtartamának meghatározása is megfelelő szaktudást igényel.

Amennyiben a klímaberendezés tulajdonosa amellett dönt, hogy saját kezűleg oldja meg a karbantartást, elsősorban a kivehető szűrőt kell 2-3 hetente vízsugárral, vegyszerek nélkül tisztítania. Ilyenkor fontos a mechanikai tisztító eszközök (például kefe vagy szivacs) mellőzése. A szűrő kiszerelését egyszerűen a beltéri egység előlapjának felhajtásával lehet megoldani, az alatta lévő szűrőket pedig kihúzni. Érdemes azonban figyelni arra, hogy a szűrő sérülékeny, a pótlása idő és pénzigényes folyamat, ezért érdemes nagyon körültekintően eljárni.