Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő a Mol adósminőségét befektetői szintű Baa3 osztályzattal tartja nyilván, a PKN besorolása ennél egy fokozattal jobb, Baa2. Mindkét cég minősítésének kilátása stabil.

A Mol és a PKN pénzügyi profilja egymáshoz mérhetően erőteljes. A hitelminősítő várakozása szerint a bruttó vállalati adósságállománynak a kamatok, az adófizetés és a leírások előtt számolt, kiigazított alapszintű pénzügyi eredményhez (EBITDA) viszonyított rátája mindkét olajipari cég esetében az 1,7-szeres szorzó alatt marad a 2017-2019-es időszakban.

Integrált üzleti modellje alapján a Mol a PKN-nél jobb helyzetben van ahhoz, hogy átvészelje az olaj- és gázipari tevékenységben óhatatlanul jelenlévő volatilitást, a PKN Orlen ugyanis elsősorban a finomítási üzletágra és a marketingre összpontosít. Mivel a Mol üzleti szerkezetében nagyobb súlyú a magasabb profitmarzsokat kínáló kitermelési tevékenység, ezért a magyar olajcég nyereségesebb, de ez a különbség fokozatosan szűkülhet, mert a PKN Orlen is bővíti kitermelési üzletágát - áll a Moody's szerdai elemzésében.

A hitelminősítő londoni elemzői szerint ugyanakkor a lengyel cégnek nagyobb és magasabb minőségű a finomítói tevékenysége: a PKN tavaly 39 millió tonna olajpárlat-terméket értékesített, a Mol valamivel több mint 19 millió tonnát.

Jóllehet a Mol kitermelői szegmense is kisebb, mint néhány más integrált európai piaci szereplőé, például az osztrák OMV-é, sokkal nagyobb azonban a PKN kitermelési üzletágánál: a magyar cég tavalyi 112 ezer hordó átlagos napi olajegyenérték-kitermelésével szemben a lengyel vállalat napi átlagos kitermelése nem egészen 14 ezer hordó volt.

A hitelminősítő szerint ebből ered a Mol üzleti profiljának erősebb ellenálló képessége, mivel ha az olajárak emelkednek, az megjelenik a magyar cég kitermelési üzletágának eredményében, az olajárak csökkenése esetén ugyanakkor a finomítói profitmutatók javulnak, és ez ellensúlyozza a kitermelési eredményre gyakorolt negatív hatást.

Az elemzés szerint a két cég közötti egyfokozatnyi osztályzati különbséget elsősorban a Moody's által a PKN esetében feltételezett állami támogatási esély magyarázza. Jóllehet a magyar cégben 25,2 százalékos az állami részesedés, a Moody's azonban saját besorolási módszertanának kritériumai alapján nem tekinti a Molt kormányzati kötődésű vállalatnak, mivel a magyar állam szavazati jogát 10 százalékra korlátozza a Mol részvényesi szabályzata.

Ennek alapján a Moody's a magyar államot passzív tulajdonosként tarja nyilván, mivel a magyar állam nem játszik jelentős szerepet a Mol működési és pénzügyi tevékenységében, és nem képviselteti magát az igazgatótanácsban - áll az elemzésben.

A Moody's márciusban látta el a befektetési ajánlású magyar államadós-besorolásnak megfelelő, Baa3 szintű osztályzattal első minősítésként a Molt.

A hitelminősítő tavaly novemberben emelte vissza a befektetésre ajánlott adósminőségi kategóriába a magyar államadós-osztályzatot, amely jelenleg szintén Baa3.

A Moody's legközelebb jövő pénteken vizsgálja a magyar szuverén besorolást.