Idén februárban, a gyenge évkezdés után tovább csökkent a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma, ami a legfrissebb adatok szerint 46,7 milliárd forintot tett ki, ami az elmúlt félév leggyengébb teljesítménye.

Az előző évhez képest viszont csaknem 7 százalékkal bővült a magyar patikákban a támogatott, vényköteles termékek eladása. Az emelkedéshez jelentősen hozzájárult a bázishatás, mivel tavaly februárban mélypontra jutott a gyógyszerforgalom a koronavírus harmadik hulláma miatt.

Hasonló a visszaesés az eladott termékek dobozszámában. A legfrissebb adatok szerint 15,6 millió doboz támogatott, vényköteles gyógyszer fogyott februárban, ami az előző hónaphoz képest 1,4 százalékos csökkenést jelent.

Legnagyobb részben a szívgyógyszerek, azon belül is a vérnyomást csökkentő szerek eladása mérséklődött.

Ezzel szemben a gyenge bázisnak köszönhetően az előző évhez képest 1,5 százalékos a bővülés.

Az egy dobozra jutó forgalom esetén lassú emelkedést lehet megfigyelni. Átlagosan egy doboz támogatott, vényköteles gyógyszerre 2 998 forint forgalom szemben az egy évvel korábbi, 2 845 forintos átlagos dobozárral, ami 5 százalékos növekedés.

Ezzel szemben az egész gyógyszerpiacot vizsgálva a KSH hivatalos mérései a gyógyszerek, egészségügyi termékek, gyógyászati segédeszközök 3 százalékos drágulásáról számoltak be februárban az előző év azonos időszakához képest.

Ebből 2,8 százalék volt a gyógyszer-áremelkedés,  míg a gyógyászati segédeszközök ára 5,1 százalékkal gyorsultak.

A támogatott, vényköteles gyógyszereknél a támogatás mértéke gyógyszerenként eltérő. Összességében, a gyógyszer árának emelkedésével a tb-támogatás mértéke is növekszik.

A legkisebb tb-támogatást a bőrgyógyászati készítmények élvezik Magyarországon. Az egy dobozra jutó forgalom csupán 47 százalékát fizeti ki a társadalombiztosítás a bőrgyógyászati szerek esetében, vagyis egy 10 ezer forintos forgalmi értékű bőrbetegségre való krémért 5 300 forint térítési díjat kell fizetni, a maradék 4 700 forintot pedig a magyar állam fizeti meg a patikának - írja elemzésében a Hiflylabs.

A legmagasabb a daganatellenes szerek tb-támogatása. Ezeknek a gyógyszereknek több mint a 99,6 százalékát állja a hazai társadalombiztosítás. Ez nem véletlen, ugyanis a daganatellenes szerek forgalmi értéke nagyságrendekkel magasabb minden más gyógyszerkategóriáénál. A daganatellenes gyógyszerek átlagos forgalmi értéke körülbelül 100 ezer forint kiszerelésenként, azonban előfordulnak ennél többszörösen drágább termékek is

Regionális összehasonlításban az előző hónaphoz képest csaknem minden megye csökkenést mutatott. Országos szinten Vas megye forgalma csökkent a legnagyobb mértékben, 4,2 százalékkal az előző hónaphoz képest. Egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mértek 0,8 százalékos növekedést.

Az előző évhez képest minden megyében növekedett a támogatott, vényköteles szerek forgalma.

 

Terméktípusonként havi alapon a központi idegrendszerre ható, valamint a parazitaellenes szereknél volt a legnagyobb a visszaesés (rendre 17 illetve 15 százalék), éves alapon a parazitaellenes gyógyszereknél mérték a legnagyobb csökkentést, mintegy 20 százalékot. Havi alapon legnagyobb mértékben az urogenitális rendszerre és a nemi hormonrendszerre ható gyógyszerek forgalma nőtt, 24 százalékkal, éves szinten az általános fertőzés ellen készítményeknél volt a legnagyobb mértékű a bővülés, 39 százalékos.

„Az adatok alapján a vényköteles, támogatott gyógyszerek eladásait a koronavírus hullámai befolyásolták a lakosság gyógyszerfelhalmozásán keresztül. Az idei év két egymást követő gyenge hónapja után erősebb teljesítményt prognosztizálhatunk márciusra, mivel a lakossági tartalékok kifogyóban lehetnek” – véli Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője.