Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A játékokat, eszközöket egy csomagban értékesítik. A Vidám Parkot ugyanis 2013. szeptember 30-án végleg bezárják, így a berendezések egy része üzemen kívül kerül. A pályázat beadási határideje augusztus elseje.

A Fővárosi Közgyűlés korábban már döntött a Vidám Park szeptember végi megszüntetéséről, június 12-én pedig a 2014. január 1-jével induló végelszámolást is megszavazták a fővárosi képviselők. A cég erre az évre 274 ezres látogatószám mellett 1,52 milliárdos árbevétellel és 1,58 milliárdos kiadással kalkulál. A tervek szerint a bezárási költségek oldalán a több mint 38 milliós (285 forintos euró- és 235 forintos svájcifrank-árfolyam mellett felvett) beruházási hitel, az 1,3 milliárdos igénybe vett folyószámlahitel, a 87 milliós szállítói és egyéb kötelezettség, valamint a 95 millió forintos végkielégítési összeg jelenik meg, ami 349 milliós bezárási költséget jelent.

A vagyonértékeléssel és a mutatványos berendezések értékesítésével a főváros a BFVK-t bízta meg, a város vezetése ezzel kapcsolatban csoportos eladást javasolt, mert így a "vidám parki potenciál egyben marad" (Napi Gazdaság, 2013. június 13.). Az Index egy korábbi híre szerint nincs komoly befektetői érdeklődés egy új budapesti vidámpark létrehozására, a BV menedzsmentje szerint ugyanis a jelenlegi finanszírozási környezetben egy zöldmezős beruházás megvalósításának nagyon kicsi az esélye, egyfelől a banki forráskihelyezés problémái, a nagyszámú és költséges mutatványos berendezések, az infrastruktúra kiépítésének költségei miatt, másfelől a fizetőképes kereslet elégtelensége miatt − a megtérülés kockázatai már a tervezést is megnehezítik.

Egyelőre az esetleges új vidámpark majdani új területét sem jelölték ki. A becslések szerint egy vidámpark felépítése hektáronként 3-4 millió euróra rúghat.