Az elfogadott előterjesztés szerint erre azért van szükség, mert a központi költségvetésben meghatározott 24 milliárd forint állami támogatást október 15-éig nem utalták át - tudósított a portál. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint a közlekedésszervezés forrásigénye december 2-ig 13,5 milliárd forint. Az állami támogatás megérkezése után a BKK-nak ezt a forrást vissza kell majd fizetnie a fővárosi önkormányzatnak.

Nyáron jöhetnek az új buszok

A Közgyűlés elfogadta az az előterjesztést is, amely szerint több aluljárót is felújítanak a 3-as metró vonalán. A rekonstrukció és az akadálymentesítés több mint hétmilliárd forintba kerülhet. A tervek szerint a következő metróállomások gyalogos aluljáróit újítják fel: Újpest-Központ, Árpád híd, Dózsa György út, Lehel tér-Ipoly utca, Lehel tér-Victor Hugo utca, Nyugati tér, Corvin negyed, Nagyvárad tér, Népliget, Ecseri út, Pöttyös utca, Határ út.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán hozzájárult ahhoz, hogy a BKV Zrt. versenyeztetési eljárást indítson a felújítás előtt álló 3-as metró pótlásához szükséges 150 autóbusz beszerzéséhez szükséges kölcsön ügyében. Az új járműveknek a metrófelújítás kezdetén, vagyis 2016 júliusában kell forgalomba állniuk, ezért a beszerzési eljárásban 2015. decemberi szerződéskötéssel számolnak. Az új buszok beszerzésére a főváros összesen 13,7 milliárd forintos kölcsönösszeget tart rendelkezésre.