Átadták a Kométa 99' Zrt. 1,4 milliárd forintból épült melléktermék-feldolgozó üzemét Kaposváron hétfőn.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen az MTI szerint azt mondta: a mintegy 664 millió forintos pályázati támogatást élvező fejlesztéssel a Kométa lett az első a magyarországi húsipari cégek közül, amelynek ilyen létesítménye van.

Beszámolt arról, hogy az évi 15 ezer tonna kapacitású üzemben dolgozzák fel a vállalatnál keletkező évi 8 ezer tonna feldolgozható vágóhídi mellékterméket. A húsipari beruházás egyrészt biztosítja 870 ember munkáját, emellett csökkenti a környezeti terhelést. 

Emellett az új üzem alapanyagokhoz juttatja az állateledel- és takarmánygyártást, a vegyipart és a gyógyszeripart is. A cég a Napi.hu-val közölte: az üzemben  technológia lehetővé teszi állati fehérjeliszt és takarmányzsír előállítását. Előbbi a hobbiállatok etetésére való állateledelek gyártásának alapanyagául szolgál. A gyártás során keletkező ipari zsírokat és olajokat a vegyipar, gyógyszeripar használja fel, de többek között elektromos áramot termelő kogenerációs motorok üzemanyagaként vagy szintén állati takarmányozásra is jól alkalmazhatóak.

A beruházás nyomán a Kométa bevételei 600-700 millió forinttal növekedhet.