Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már kilenc hónapja működik az új adóamnesztiát biztosító konstrukció, a stabilitási megtakarítási számla (mnsz), egyelőre azonban nem tolonganak a pénzüket külföldre menekítők a bankoknál, hogy legalizálhassák a megtakarításaikat . írta a Világgazdaság. A hazai nagybankok mközül az OTP, a Raiffeisen, az Erste, az FHB és az UniCredit is kínál ilyen szolgáltatást, számos nagy piaci szereplő kínálatából azonban hiányzik az smsz. A K&H például az ügyfelek részéről visszafogott az érdeklődést tapasztalt, így nincs is ilyen szolgáltatásuk.

A nagyok közül az UniCredit volt az első, amelyik rástartolt a lehetőségre, már tavaly december 21-től elérhetővé tette a szolgáltatást. Ők a bevezetéskor tapasztaltak valamivel nagyobb érdeklődést, történtek is számlanyitások, de olyan nagy számban nem jöttek az ügyfelek, hogy abból trendszerű következtetéseket tudjanak levonni. Február elején indította el a szolgáltatást az OTP, ők úgy vélik, piaci részesedésük ebben a szegmensben meghaladja a 33 százalékot. A Raiffeisennél február végén indult el az smsz, eddig csaknem 50 ügyfél nyitott számlát a banknál, ők összesen több mint 5 milliárd forintot hoztak haza. Az FHB és az Erste a második negyedévben indította el a szolgáltatást, és az FHB-nál már az egymilliárd forinthoz közelít az állomány.

Az Ersténél úgy becsülik, 50-100 milliárd forint közötti összeg jöhet vissza Magyarországra a konstrukciónak köszönhetően, egy-egy ügyfél átlagosan 100 millió forintnál is nagyobb összeget legalizálhat így. A Raiffesennél is úgy vélik, több tízmilliárd forint érkezhet vissza az országba. Az OTP szerint a számla sikerességét számos tényező befolyásolhatja, ezek közül a legfontosabb az ügyfelek bizalma, de az adózási kérdések és a konstrukció szerkezete is lényeges szempontok. A legtöbb pénz a hitelintézetek beszámolói szerint Svájcból és Ausztriából érkezik Magyarországra. Májusban Svájci is aláírta az OECD az adózási információk automatikus cseréjéről szóló nyilatkozatát, és ezzel gyakorlatilag megszűnik a korábbi, adókerülést lehetővé tévő banktitok - írta a lap.