A Ferihegyi repülőtér illetékes vezetői még mindig nem látták azt az iratot, amely tételesen felsorolja azon biztonsági problémákat, amelyek miatt megvonták a légikikötő "biztonságos" besorolását - számolt be a Népszabadság.

A kormányzati szervek feladata, hogy ez eljusson a repülőtér vezetőihez, de ezzel annak ellenére késlekednek, hogy a problémák megoldására közös munkabizottság alakult a reptér, a hatóságok és a minisztérium részvételével.

A konkrétumok hivatalos ismertetése nélkül azonban még ez a bizottság sem képes megoldást találni, pedig - Márton Attila miniszteri biztos szerint - elsődleges prioritás a "clear" biztonsági besorolás visszaszerzése, mire az ország soros EU-elnöksége kezdődik - írja a lap.

A Népszabadság információi szerint a leminősítéshez néhány dolgozó "tevékenyen" is hozzájárult azzal, hogy felhívták az EU-s hatóságok figyelmét bizonyos kezeletlen problémákra.

A repülőtéren működő szakszervezetek is rendszeresen küldtek panaszleveleket az uniós hatóságokhoz, ha biztonsági rést tapasztalnak.

A lap szerint ebben semmi kivetnivaló nincs, abban azonban már igen, hogy néhány dolgozó motiválatlan munkájával és lazaságával próbálja kompenzálni vélt vagy valós munkahelyi sérelmeit.

A lapnak névtelenül nyilatkozó szakértők szerint egy biztonsági audit akár egyetlen hanyag utasbiztonsági ellenőrön is elcsúszhat, s valószínűsítik, hogy ez történt most is.

Az éberséget a repülőtéri rendőrség folyamatosan ellenőrzi, s a hibázó ellenőröktől megvonhatják a munkavégzéshez elengedhetetlen hatósági engedélyt. A lap szerint emiatt nem egy ellenőrt bocsátott el a reptér az utóbbi időben.