A Napi Gazdaság pénteki számának cikke


A 10,6 hektáros ingatlanra, a vegyipari gépekre, berendezésekre, a szabadalmi, védjegy- és gyártási jogokra egyben is lehet pályázni, de lehetőség van az ingatlan egy részére és egyes vagyontárgyakra is ajánlatot tenni március 12-ig.


A 2007 októbere óta felszámolás alatt lévő társaság üzemét már többször próbálta eladni a felszámoló, de eddig az érdeklődésen kívül érdemi ajánlatot nem kapott - tudtuk meg Varjú Attila felszámolóbiztostól. Az értékesítést nehezíthette a telephely kármentesítése. A felszín alatti szennyezett víz kitermeléséhez és tisztításához a BVM még a felszámolási eljárás elindulása előtt 1,4 milliárd forint uniós támogatást nyert el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. Felszámolás alatt lévő cégnek azonban nem folyósítható támogatás, így, hogy ne vesszen el a támogatás, a kármentesítést fővállalkozóként végző Hídépítő Zrt. kapta meg az összeget. A projekt lezárult, és az alvállalkozók is megkapták a pénzüket - hangsúlyozta a felszámoló. A kiépített tisztítórendszert azonban a most meghirdetett pályázat nyertesének is tovább kell majd működtetnie, első lépésként 2011 márciusáig, de a határidőt várhatóan néhány évvel meghosszabbítják.


Továbbra is megoldatlan ugyanakkor a BVM garéi és hidasi telephelyeinek kármentesítése, amire az illetékes környezetvédelmi hatóság kötelezte a céget. A talaj- és talajvízszennyezés megszüntetése milliárdos nagyságrendű munka lenne, de erre nincs pénze a felszámolás alatt lévő cégnek.