A Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében a kormány a Hungerit Zrt. több mint 2 milliárd forint értékű fejlesztéséhez 1 milliárd forintos támogatást nyújtott - jelentette be az MTI szerint Varga Mihály pénzügyminiszter kedden.

A program révén 2015 óta a nagyvállalatok több mint 510 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg, amelyek nyomán 3860 új munkahely jött létre. E fejlesztéseknek köszönhető, hogy a magyar gazdaság tavaly 6,5-6,8 százalék között növekedhetett és az idén is 5 százalék feletti bővülés várható - mondta Varga. A kormány folytatja a nagyvállalati programot, amelyen belül jelenleg a technológiaváltásra és a kapacitásbővítésre fekteti a hangsúlyt .

A Hungerit beruházásának célja a kapacitások bővítése volt évi 4000 tonnával a korábbi 7500-8000 tonnával szemben - közölte Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója. Az új, modern üzem építése 2020 végén indult el és tavaly ősszel zárult le.

A vállalat több mint 30 éve van jelen a panírozott termékek piacán, folyamatosan nagy hangsúlyt fektet az innovációra, és panírtermékeit több mint 10 országba, többek közt az Egyesült Királyságba is exportálja - idézte az MTI a vezérigazgatót.

A Hungerit 2019 decemberében összesen 4,3 milliárd forint kormányzati támogatást kapott egy új panírüzem létrehozására.

A vállalat árbevétele 2021-ben az előzetes adatok alapján meghaladta az 52 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 42,5 milliárddal. A vállalat EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) eredménye 2020-ban 1,6 milliárd forintot tett ki; a 2021-es adat még nem áll rendelkezésre, a cég tájékoztatása szerint azonban biztos, hogy "lényegesen meghaladja" a 2020-ast.

A Hungerit tulajdonosa Magyarország egyik leggazdagabb embere, az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor.