Négy ember ellen indult nyomozás a mezőkövesdi takarékszövetkezetnél történt sikkasztás miatt - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az MTI-vel. Zákány Ágnes elmondta, hogy az ügyben kizárást kezdeményeztek, és így nem a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség nyomoz, hanem az eljárás lefolytatására a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölték ki. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgál egyes szerződéseket, a kárérték megállapítása folyamatban van.

A Blikk szerdai számában írt arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőkövesden működő takarékszövetkezet négy dolgozója nem létező emberek nevére több hitelszerződést kötött. A napilap úgy tudja, eddig nagyjából 1500 esetre derült fény, a kárösszeg pedig egymilliárd forint körüli is lehet.

A gyanúsítottak az előzőleg felvett hitelt a következő fiktív kölcsönből törlesztették. A szerződő felek kivétel nélkül kitalált személyek voltak, az irataikat fénymásolóval gyártották. A rendőrök a nyomozás során megpróbálták lefoglalni az elsikkasztott pénzt a gyanúsítottaktól, de egyiküknek sem volt néhány millió forintnál több megtakarítása. Védekezésük szerint csak azért csaltak, hogy a központban azt lássák, hogy jól dolgoznak - írta a Blikk.

A lap szerint az egyik gyanúsított a rendőröknek azt mondta, a remélt lottónyereményből akarták visszafizetni az elcsalt pénzt. A nyomózók a házkutatás során bukkantak rá arra a nyilvántartásra, amelyben a kitalált emberek pénzügyeit vezették.