A Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) jelentése szerint 10 százalékkal csökkent a férfiak által betöltött olyan állások száma, amelyben heti 45 óránál több volt a munkaidő.

Kimutatások alapján a fizetések csökkenését leginkább a férfiak szenvedték meg. Az összehasonlításból kiderült, hogy a 45 óránál többet dolgozó nőket kevésbé sújtotta a munkaidő lerövidítése, amely gyakran négynapos munkahétben nyilvánult meg.

A CIPD szerint érezhető váltás ment végbe a gazdaságban, és kialakulóban van a "rövidebb munkaidős állások kultúrája".

Az intézet jelentéséből kitűnik: bár a munkanélküliség a válság miatt növekedett, de ezzel együtt a részmunkaidős állások száma is 330 ezerrel emelkedett.

A válság leküzdésének jeleként értelmezhető, hogy a teljes munkaidőben dolgozó férfiak körében "szerény és alig tapasztalható" mértékben tavaly megint nőtt az újra 45 órában foglalkoztatottak száma.

A CIPD úgy véli, a hosszú munkaidőn alapuló foglalkoztatási kultúra már a múlté a szigetországban, és helyette pontosabb "vegyes óraszámú" foglalkoztatásról beszélni.

A kutatás kimutatta: 2010 tavaszán ugyanannyi alkalmazott volt heti 16-30 órás állásban mint 45 vagy annál több órásban.

Az Európai Unióban 2009-ben csak Dánia, Írország, Hollandia és Svédország mutatott fel a britnél rövidebb munkaidőátlagot.