Az Ikarus Egyedi Kft. még június végén került nehéz helyzetbe: az Újszász utcai gyárában, ugyanis az embereket szabadságra küldték, mert sem anyag, sem alkatrész sem munkaeszköz nem volt az üzemben. A vállalat tartozik a beszállítóknak és a hitelező bankok is várják a törlesztőrészleteket, amit még nem kaptak meg. A vállalat ezért a nyáron csődvédelmet kért.

Augusztus végére készítette el az Ikarus Egyedi Kft. a reorganizációs tervét: 100 százalékos adósság-megtérítést ígér beszállítóinak és hitelezőinek azáltal, hogy a termelést folytatják, így az eszközöket, alkatrészeket nem részenként adnák el, hanem buszokként, amely többlet bevételt eredményezne. Az állították, hogy hét év alatt, 2025-re mindenkit kifizetnének kamatostul.

A vállalat vezetősége kedden egyezségi tárgyalást tartott a hitelezőivel. Viszont közleményükben azt írják, a főhitelező MKB Bank nem fogadta el az egyezségi javaslatot. Mészáros Csaba, az Ikarus Egyedi Kft. főtulajdonosa a megegyezés és a termelés folytatása érdekében 99 százalékos tulajdonrészéből a követeléseik arányában tulajdonrészt ajánlott a hitelezőknek, de ez sem volt elég. Maga a tulajdonos - a vállalat közleménye szerint - nem volt jelen a keddi egyeztetésen, mert külföldi befektetőkkel tárgyalt, de videóüzenetben kérte a hitelezőket az egyezségi javaslat megszavazására.

Az Ikarus Egyedi szerint a bank lépése miatt, ha a cég felszámolási eljárás alá kerül, nincsen garancia rá, hogy a beszállítók jogos követeléseinek kiegyenlítése megtörténik. A termelés újraindulásának elmaradása egyben azt is jelenti, hogy a már átadott, üzembe helyezett járművek, az elektromos, szóló és csuklós Modulo buszok szervizháttér nélkül maradhatnak, valamint az onkológiai szűrőbuszok sem készülnek el.

A kormány a céget 2018. július 11-én stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette, hogy a társaság vagyonát, a felhalmozott termelőeszközöket, készleteket és tudást egyben tartsa. Ezzel a döntéssel azonban mindez kétségessé vált.

A Céginfo.hu adatai szerint a vállalatnak 192 alkalmazottja volt. Tavaly 736,5 millió forintos árbevétel mellett 1,39 milliárd forintos veszteséget értek el. Kötelezettség állománya az akkori beszámoló szerint 5,64 milliárd forint volt.

A fotó forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán.