Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A negyedéves nyereség idén rendre: 7, 8,9 és 12,8 milliárd forint. Tavaly az első háromnegyed évben a bank 31,7 milliárd forint veszteséget könyvelt el - alapvetően a Kúria döntései hatására. Idén január-szeptemberben a bank 164 milliárd forint új hitelt folyósított - mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H-csoport vezérigazgatója.

Szavai szerint a banki elszámolás okozta folyamatos negatív hatását (alacsonyabb nettó kamatbevétel és állomány) az emelkedő bevétel, a csökkenő hitelkockázati költség és a szigorú költséggazdálkodás ( a működési költségek 1,7 százalékkal csökkentek) ellensúlyozta. A bank hitelállománya egy év alatt ugyanis 1515 milliárdról 1263 milliárd forintra csökkent.

Egy év alatt a jelzáloghitelek folyósítása 80 százalékkal, 49,4 milliárd forintra nőtt (a a bankszektor egésze 300 milliárdot ért el). Idén szeptember végére a K&H súlya 34 százalékra nőtt a jelzáloghitel-refinanszírozási piacon. A fogyasztási hitelek piacán a 7,8 milliárd forintos folyósítás nyomán a piaci súlya 8,7 százalék.

A nem-teljesítő hitelek aránya pedig egy év alatt 15,6 százalékról 15,2 százalékra szelídült.

A bank az nhp2 keretében 190,3 milliárd forint értékben kötött eddig szerződést, ezzel piaci súlya 18,8 százalék. További 27 milliárdnyi hitel van tárgyalási szakaszban - ezekre várhatóan még idén le tud szerződni a bank - mondta Scheerlinck. A nagyvállalati körben - a jelentős visszafizetések mellett - a bank az első kilenc hónapban 82 milliárd forint új finanszírozást nyújtott.

Az elszámolás hatására a negyedévben hitelezési céltartalékot sikerült felszabadítani, 1,4 milliárd forint értékben - számolt be Gombás Attila, a csoport pénzügyi divíziójának vezetője. Mintegy 1500 háztartás ismét teljesítővé vált a K&H-nál az elszámolás hatására. A bank folytatja a jövőben a saját könnyítési programját, emellett Gombás szükségesnek tartja a NET Zrt. programjának folytatását is - bővített szociális kritériumokkal.