Új központosított közbeszerzési eljárást írt ki a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF), ezúttal mobil távközlési szolgáltatások beszerzésére a költségvetési szervek számára, 39 hónapra nettó 7 milliárd forint keretösszegben - derül ki a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő (KHF.hu) portál adataiból. A szerződések további 9 hónappal meghosszabbíthatók.

A kormányzati szervek jelenleg három mobilszolgáltatótól vásárolhatnak szoláltatásokat, a KEF 2013. december végén kötött keretmegállapodást a Vodafone Zrt.-vel, a Magyar Telekom Nyrt.-vel és a Telenor Zrt.-vel, nettó 4,5 milliárd forint keretösszegben. Ennek hatálya 2015. december végén lejárt, de azt meghosszabbították az új keretmegállapodás hatályba lépéséig, illetve a keretösszeg kimerüléséig, de legkésőbb 2016. december 31-ig.

Az új közbeszerzést két részre osztották, az egyik kormányzati hangalapú csomagok megrendelésére szól ötmilliárd forint keretösszegben, míg a másik rész kormányzati adatcsomagokra nettó kétmilliárd forint értékben. A távközlési szolgáltatók a két részre külön-külön tehetnek ajánlatot.

A kormányzati hangalapú csomagok beszerzése kapcsán a KEF az alábbiakban határozta meg az értékelési szempontokat, amelynél kedvezőtlenebb ajánlatokat nem fogad el:
- flotta csomag, havi alapdíj (HUF/hó): 300 HUF/hónap,
- alap csomag, havi alapdíj (HUF/hó): 900 HUF/hónap,
- emelt csomag havi alapdíj (HUF/hó): 1100 HUF/hónap,
- korlátlan csomag havi alapdíj (HUF/hó): 5500 HUF/hónap,
- hívás díj mobil irányba (HUF/perc): 5 HUF/perc,
- hívás díj vezetékes irányba (HUF/perc): 5 HUF/perc,
- SMS díj (HUF/db, 50 db ingyen SMS-en felül): 10 HUF/SMS,
- adatcsomag díja (5 GB): 1000 HUF,
- túlforgalmazási díj (HUF/1 GB): 500 HUF/GB.

A kormányzati adatcsomagok esetében pedig az alábbiaknál:
- adatcsomag díja, csak SIM (5 GB): 1000 HUF,
- adatcsomag díja (5 GB): 3 000 HUF,
- túlforgalmazási díj (Ft/1 GB): 500 HUF/1 GB.

A tárgyalásos közbeszerzési eljáráson a szolgáltatók július 27-ig küldhetik el részvételi jelentkezési kérelmüket a központi beszerző szervhez.

Az közintézmények a keretmegállapodás alapján kötött szolgáltatási szerződésiket igény esetén EU-alapokból is finanszírozhatják.