Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Liszt Ferenc repülőtéren idén a második negyedévben 24 százalékkal kevesebb járat közlekedett, mint egy évvel korábban, az utasok száma azonban csak 3,5 százalékkal csökkent - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Az előző negyedévhez képest a járatszám-visszaesés nőtt, akkor 20 százalékos volt, az utasszám csökkenése azonban 5 százalékról mérséklődött 3,5 százalékra. Az első félévben a járatok száma éves összehasonlításban 23 százalékkal, az utasoké 4 százalékkal esett vissza.

A második negyedévben összesen 19 710 járat érkezett és indult a reptérről, míg egy évvel korábban számuk meghaladta a 25 700-at. A menetrend szerinti járatok száma 20 százalékkal 16 702-re csökkent. Az érkező és induló utasok száma 2 175 246 volt, szemben a tavaly azonos időszaki 2 252 618-cal.

A KSH április végén még azt írta, hogy a Malév február 3-i leállásával a budapesti repülőtéren februárban több mint negyedével csökkent a járatok száma, az utaslétszám pedig 13 százalékkal esett vissza. Volt azonban olyan célállomás amelynél stagnált, sőt akadt olyan is, ahol nőtt az utasok száma. Kétszer annyian indultak azonban a bécsi reptérre, amely arra utal, hogy Bécs átveszi Budapest korábbi gyűjtő szerepét.

A nemzeti légitársaság csődjét követően azonban több légitársaság is sűrítette járatait, így a visszaesés üteme mérséklődött.

A repteret üzemeltető Budapest Airport augusztus eleji előrejelzésében a forgalom 10-13 százalékos visszaesésével számolt az idén, miután gyakorlatilag a teljes átszálló forgalom (99 százalék) elveszett Budapesten - olvasható a közleményben. A fel- és leszállásoknál a 20 százalékot meghaladó visszaesés az üzemeltető szerint tíz év visszalépést jelent. A diszkont légitársaságok részaránya az utasforgalomból a tavalyi 26 százalékról 2012 júliusára 53 százalékra emelkedett.

A Malév február eleji csődje, és a háromszorosára, 2,25 milliárd forintra emelt telekadó miatt drasztikus költségcsökkentési programot vezetett be a BA: a csoportos létszámleépítés mellett elhalasztottak mintegy 10 milliárd forintnyi, idénre tervezett beruházást, és bezárták az 1-es terminált. Ugyancsak korábban közölték, hogy a BA tavalyi 8 milliárdos vesztesége az idén a Malév csődje miatt 12 milliárd forintra nőhet.

A reptér tavalyi utasforgalma megközelítette a 8,5 milliót.