Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezzel a bank a piacinál nagyobb növekedést ért el, a jegybank hivatalos adatai szerint ugyanis az idén az újonnan folyósított személyi hitelek összege 47 százalékkal 228 milliárd forintra emelkedett a magyarországi piacon" - mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési vezetője.

A személyi hitelek iránti keresletet fokozza az, hogy sok háztartás a korábbi magasabb kamattal felvett hitelének kiváltása érdekében igényel új hitelt. Egyre többen pótolják a korábban elhalasztott nagy értékű beruházásaikat, legyen szó például lakásfelújításról, autóvásárlásról vagy háztartási gépek beszerzéséről. A háztartások jövedelme a nettó reálbérek emelkedése miatt nőtt, így újra bátrabban vágnak bele a hitelfelvételbe, valamint az alacsonyabb kamatok is hozzájárulnak a személyi kölcsönök növekvő népszerűségéhez.

Az idén az igényelt személyi hitelek átlagos összege 1,1 millió forint volt a K&H-nál, ez kis emelkedést jelent az egy évvel korábbi 1 millió forintos átlagértékhez képest, az átlagos futamidő pedig négy év.

A személyi hitelek teljes magyarországi piacán az elmúlt években látható trend szerint nem az év utolsó hónapjai gyengébbek, mint a nyári hónapok. A bank szakértői ezzel együtt arra számítanak, hogy az idén november-decemberben a teljes piacon összesen 45-50 milliárd forint személyi hitelt folyósítanak majd a bankok.

A személyi hitelek piacán látható eddig növekedés szerint a K&H arra számít, hogy a korábbi prognózisában szereplő 240 milliárd forinttal szemben a folyósított személyi hitelek összege az idén átlépheti a 300 milliárd forintot, ami rekordot jelentene a piacon. Az elmúlt tíz évben tavaly emelkedett először 200 milliárd forint fölé a forintalapú személyi hitelek piaca, míg 2012-ben például alig több mint 80 milliárd forint értékben helyeztek ki személyi kölcsönöket a magyar piacon. Jövőre is folytatódhat a növekedés, a 2017-esnél kisebb ütemben.

A K&H-nál mára az online indított igénylések aránya az új folyósítások esetében 24 százalékos és a jövőben további emelkedésre számítanak a bank szakemberei. E-bankon keresztül több mint 1000 ügyfél igényelte már a gyorsított személyihitel-ajánlatot - mondta Rajna.

Címlapkép forrása: Pixabay.