A szektor teljesítménye továbbra is a legerősebbek közé tartozik: 2015 harmadik negyedévében a teljes eladás 11 százalékos értékbeli növekedést könyvelhetett el az előző évhez képest. Az emelkedés hátterében az okos telefonok állnak erőteljes két számjegyű értékbeli bővüléssel, miközben a hagyományos (feature) telefonok egyre inkább kiszorulnak a piacról. Az okos telefonoknál a piac a magasabb kategóriájú termékek felé mozdult el.

Háztartási nagygépek: lassul a növekedés

Több periódusnyi két számjegyű bővülés után a háztartásinagygép-piac növekedésének dinamikája lelassult. A harmadik negyedévben csak 7,2 százalékos növekedés látható a szektorban. Egyedül a hűtőszekrények tudták tartani a két számjegyű növekedést, míg a szárítógépek egy évnyi szárnyalás után minimális csökkenést produkáltak. A mosógéppiac a mosógépcsere-programra készül, a harmadik negyedév minimális erősödése után kimagasló értékesítés várható az év végére.

Háztartási kisgépek: enyhén csökken a piac

Minimális visszaesés látható a háztartásikisgép-piacon: az értékesítés 2015 harmadik negyedévében 0,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A csökkenés mögött a két legnagyobb kategória - a porszívók és az étel-előkészítő eszközök - iránt mérséklődő kereslet áll. A kávéfőzők és a szájápolási termékek piaca továbbra is növekszik és a szőrtelenítő készülékek piaca is két számjegyű bővülést tudhat maga mögött.

Szórakoztató elektronika: vegyes az összkép

A harmadik negyedév a szórakoztató elektronikai piacon ismét visszaeséssel zárult: az értékesítési összforgalom a mért kategóriákban 2 százalékkal zsugorodott. A következő termékkörökben pozitív tendencia tapasztalható: akció kamerák, hangprojektorok, autó-, mikro- és mini hifik. A lapos tévék piaci volumene csökkent, viszont a kereslet a nagy képernyőméretek iránt tovább tudott nőni.

Információs technológia: a tavalyit alulmúló számok

Az it szektorban 2015. július-szeptember időszakban kismértékű - 5 százalékos - értékbeli visszaesés volt látható az előző év azonos időszakához képest. A korábban szokásosnak mondható emelkedő trend ebben az időszakban érvényét vesztette. Meglepő módon a tabletek teljesítménye volt az egyik legalacsonyabb: két számjegyű értékbeli csökkenést mutatott a tavalyi évhez képest. Minden jel arra mutat, hogy ez a termékcsoport már elérte a telítődési pontot és inkább már csak stagnáló-visszaeső eredményeket fog produkálni. Szintén gyengébb notebook eladásokat regisztráltak a forgalmazók.