A 2006 óta futó agrárfejlesztési, nemrégiben Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramnak átnevezett konstrukció esetében például kiterjesztették az igénylők körét, július 10-től már nagyvállalatok is kérhetik.

Kedvező változás, hogy a kölcsönt Euribor alapon folyósítják, és jelenleg rekord alacsony, 0,96 százalékos az európai bankközi kamatláb, így lényegében az agrárfejlesztésekhez jóval a piaci, és a jegybanki kamat alatt lehet hitelt fölvenni. Az EU jóváhagyását követően a hitelprogram keretében igényelhető projekt kiegészítő hitel már akkor is igényelhető ha az agrárvállalkozás által kapott támogatás összege meghaladja a 400-500 ezer eurót - mondta az államtitkár.

Kiküszöbölték azt a problémát is, hogy a kamattámogatott hitelben, és a kezességben lévő plusz támogatástartalom miatt hiúsuljon meg a beruházás - szintén EU jóváhagyással -: az így jelentkező többletet a kifizető ügynökség, a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal az utolsó benyújtott számlából visszatartja majd, a beruházás azonban megvalósítható lesz.

Ezek a változások elsősorban a jelenleg is futó állattartó telepek korszerűsítését célzó ÚMVP-s támogatásokból megvalósuló beruházásokat segítik majd, de lényegében valamennyi, támogatott fejlesztéshez igénybe vehető a hitel. Így remélhetőleg sikerül elkerülni, hogy a banki forrásszűke miatt a gazdálkodók elessenek a támogatásoktól, illetve a fejlesztési lehetőségektől - mondja az államtitkár.

Összességében mintegy 600-800 millió forintnyi beruházás megvalósítását sikerülhet így biztosítani. A még rendelkezésre álló 20 milliárd forintnyi keretet közvetlenül a Magyar Fejlesztési Banknál, és kereskedelmi banki közvetítés mellett is föl lehet venni. Azt reméljük, hogy a következő időszakban többszörösére nő a hitelkérelmek száma, főleg abból a körből, amely igénybe vette az agrártárca által kínált 20 százalékos támogatáselőleget a fejlesztése megkezdéséhez - mondta Aladics Sándor, az MFB vezérigazgató-helyettese.

Az MFB-s agrárhitel programok esetében további változás, hogy a bankgaranciát mostantól a zöldség- és gyümölcslégyártók, valamint a növényolaj gyártók is igényelhetik. A 30 milliárd forintos keretű programra eddig mintegy 6-7 milliárd forintnyi igény érkezett, ez most van elbírálás alatt.

A TÉSZ forgóeszközhitel program 5 milliárdos keretét félig már lekötötték, és további mintegy 2 milliárd forintnyi hitelkérelem vár elbírálásra. A nemrégiben év végéig meghosszabbított Gabona forgóeszköz hitelprogram esetében mintegy 7,6 milliárd forintot hívta le eddig a kereskedelmi bankok, ennek kihelyezése is zajlik.