A Napi Gazdaság cikke

Az Erste Bank meghökkentően magas betéti kamatajánlattal lepte meg a piacot. Az általuk kínált KamatBiztos Betét három hónapos futamidőre a minimum 100 ezer, maximum 25 millió forintos megtakarításra évi 12 százalékos (EBKM: 12,74 százalék) kamatot fizet. Ezt ráadásul kizárólag a más hitelintézetektől elcsábított betéteseknek ajánlja. Az elhelyezni kívánt összegnek teljes egészében Erste Bankon kívüli forrásból kell származnia, azaz 2008. augusztus 31-e előtt nem lehetett sem az Erste Bank Hungary Nyrt., sem az Erste Befektetési Zrt. kezelésében, sem látra szóló számlán, sem lekötésben, sem befektetésben. Az Ersténél tegnaptól forintjaikat úgy is elhelyezhetik a betétesek, hogy az euróban vagy svájci frankban biztosít az átlagnál magasabb kamatot. A hathavi futamidejű euró és svájci frank lekötött betétnél az elérhető kamat 5,2, illetve 3,1 százalék.

A Raiffeisen már korábban piacra lépett igen vonzó betéti kínálatával (alighanem éppen erre reagált most az Erste). Az úgynevezett Szimpla lekötött betét is az új források bevonását célozta, de az ajánlatban nem szerepelt annyira hangsúlyosan, hogy más bankok ügyfeleit célozzák. Euróban egyébként most is a Raiffeisen maradt a jobb, az akciós kamatozású három hónapos euró lekötött betétnél - persze összegsávtól függően - akár 5,5 százalékos kamat is elérhető.

A különleges ajánlatok közül érdemes kiemelni még a KDB Bankét. Ez a jelenlegi pénzpiaci viszonyok között egészen attraktív, bár a hazai magánszemélyek közül valószínűleg kevesen tudják érdemének megfelelően kezelni. A lényeg ugyanis, hogy a bank több devizanemben (forint, euró, svájci frank, dollár) az irányadó pénzpiac kamatszint - ami a forráshiányra reagálva jókorát emelkedhet - feletti prémiumot biztosít. A prémium kamat mértéke - ez 50 hetes futamidő esetén 50, 100 hetes futamidő esetén 100 bázispont - a betét futamideje alatt nem változik. A lejáratot követően a kamattal növelt összeget automatikusan a betéttel azonos devizanemben vezetett folyószámlára vezetik át. A betét alapkamata a minden hónap első napján fixált egyhavi pénzpiaci (EUR, CHF, USD Libor és HUF Bubor) kamat.