Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az első félévben 2680 új lakás épült, 40 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 3401 volt, ami 30 százalékos csökkenés év/év alapon − derül ki a KSH legfrissebb gyorsjelentéséből. A megyei jogú városokban az országos átlaghoz hasonló (41 százalékos) az építés visszaesése, a többi városban és a községekben az egy évvel korábbinak még a felét sem érte el a használatba vett lakások száma. Növekedés csupán Budapesten következett be, ahol az előző év azonos időszakához képest 13 százalékkal több − 882 −, az összes új lakás egyharmada épült. 
A növekedés teljes egészében két-három nagyobb beruházáshoz köthető, amelyek befejezéseképpen a második negyedévben közel 500 lakás kapott használatbavételi engedélyt. Az első hat hónapban a fővárosban 567 lakás építését engedélyezték, ez 43 százalékos zsugorodás, a községekben 44, a többi városban 33 százalékos az esés, a megyei jogú városokban viszont 4,2 százalékkal nőtt a kiadott engedélyek száma.

Mára olyan picire zsugorodott a lakásépítés, hogy egy-két projekt átadása már jelentősen módosíthat az arányokon, vagyis a visszaesés ütemének a lassulása sem feledtetheti, hogy a trend csökkenő, azaz továbbra sincs változás a folyamatokban − mondta lapunknak Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója. Trendváltás az árszint kapcsán sem merülhet fel, Petz becslése szerint még legalább 2015-ig.

Ekkora zuhanás korábban elképzelhetetlen volt − kommentálta a Napi Gazdaságnak a friss adatokat Varga Dénes gazdaságkutató, aki szerint ebben annak is szerepe van, hogy a külföldre költöző mintegy félmillió magyar éppen a családalapító, potenciális lakásvásárlói körből került ki. A kutató hozzátette, hogy évi 10 ezer új lakás alatt olyan elviselhetetlenül kicsire zsugorodik a volumen, amelynél valójában már teljesen mindegy, hogy évente egy-két-három ezerrel nő vagy csökken a kibocsátás. Varga elkeserítőnek tartja, hogy a lakáspiac drámai helyzetével senki nem foglalkozik, még arra a szintre sem jutottunk el, hogy beismerjük magát a problémát, így a megoldás keresése fel sem merül. Pedig, mint fogalmazott, a lakáspiac problémája a legszegényebb milliók problémája, s az új lakások építését nem lehet különválasztani a pénztelenség és perspektívanélküliség miatt elmaradó felújításoktól, a leromló lakásállomány következtében generálódó konfliktusoktól.

Ilyen arányú visszaesés mellett 2013-ban hozzávetőleg 6,4 ezer lakás épülhet Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a hazai lakásállomány megújulási üteme 670 év − állapítja meg a KSH adatai kapcsán a Társaság a Lakásépítésért Egyesület. Megerősítik: a lakásépítésekre nem a lakásszám bővítése, hanem a lakásállomány megújítása miatt van szükség.