Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar állam 2014. december 18-ától átadta az MKB Bank tulajdonosi és igazgatósági jogainak gyakorlását az MNB-nek.

Az újjászervezeés első lépéseként a jegybank 36,5-36,5 százalékot értékesített az MKB Általános Biztosító Zrt.-ben, valamint az MKB Életbiztosító Zrt.-ben meglévő 37,5-37,5 százalékos MKB-részesedéséből - összesen 1 millió euró értékben - a biztosítótársaságok többségi tulajdonosának, a Versicherungskammer Bayernnek.

A lépés indoka, hogy így a további növekedéshez szükséges tőkeinjekciók elkerülhetők, valamint a befektetés megtérülése már középtávon sem várható. A stratégiai együttműködésből pedig továbbra is profitál az MKB Bank, mivel az idén januárban záródó tranzakció után is megőriz 1-1 százalékos részesedést a két biztosítóban. Emellett a 2007-ben alapított biztosítócégek továbbra is az MKB nevét viselik majd.

Csokorba gyűjtik a rossz portfóliót

A mai bejelentés szerint a költségtényezők racionalizálása mellett az MKB gyorsítja a korábbi évek veszteségeiért döntően felelős rossz portfólióelemek különválasztását is. A folyamat során önálló pénzügyi társaságot (MKB Pénzügyi Zrt.) hoz létre, amely képes a bank mérlegétől teljesen elkülönítetten, hatékonyan kezelni a leválasztott portfólióelemeket.

Balog Ádám MNB-alelnök december 19-i bejelentése szerint a szanálási törvény biztosított mozgástéren belül marad majd az MNB. Ez jelentheti egyrészt az eszközállomány 18-22 százalékára rúgó rossz állomány piaci értékesítését, valamint egy külön MKB-rosszbankba való szervezését és annak későbbi értékesítését.

Az MNB várhatóan egy évig veszi át a bank irányítását, ezt követően jöhet a privatizáció - fogalmazott akkor az alelnök. Elmondása szerint az MKB átalakítása várhatóan sem az adófizetők, sem pedig a hitelezők pénzét nem veszi majd igénybe.

A reorganizációs átalakítások célja az MKB működésének racionalizálása, és a felesleges költségtényezők felszámolása, hogy a bank hosszút ávon is számottevő növekedési potenciállal működhessen tovább. Az MNB minden rendelkezésre álló eszközével biztosítja az átalakítás zökkenőmentességét, így az átszervezés az ígéretek szerint nem érinti a banki szolgáltatások folytonosságát.

A napokban derült ki, hogy az állam által megvásárolt MKB Bank irányításában december 18-án jelentős változások következtek be: a korábbi vezérkart szinte teljes egészében leváltották, a menedzsmentjogokat a jegybank által kirendelt szanálási biztosok vették át. A kirendelt szanálási biztosok: Földényiné Láhm Krisztina, Nyemcsok János, Sándor Benedek és Szuromi-Kovács János. A bank közgyűlésének jogköreit szintén a szanálási biztosok gyakorolhatják, de azzal a megkötéssel, hogy az ebben a feladat - és hatáskörben meghozandó döntések csak Balog Ádám, a jegybank alelnökének jóváhagyásával történhetnek meg.